Η τρόικα θα επιστρέψει όταν η Ελλάδα θα είναι έτοιμη

Τη λήψη στοχευμένων μέτρων προανήγγειλε πάντως τη Δευτέρα, σε ομιλία του, ο Γ. Στουρνάρας. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «ολοκλήρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής», η οποία «θα προέλθει από τη φορολογική συμμόρφωση, στοχευμένες περικοπές δαπανών σε τομείς της γενικής κυβέρνησης και την αναδιάρθρωση και εξυγίανση δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών». Και σημείωσε ότι «υπάρχουν περιθώρια στοχευμένων περικοπών

σε δαπάνες, καταργώντας, π.χ. κοστοβόρες εξαιρέσεις στο ασφαλιστικό σύστημα από τους γενικούς κανόνες, εξαιρέσεις που δεν είναι κοινωνικά δίκαιες και χωρίζουν τους πολίτες σε πατρίκιους και πληβείους».

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες ότι η τρόικα θα επιμείνει στην υιοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων, με βέβαιη απόδοση, στον προϋπολογισμό του 2014, ώστε να επιτευχθεί ο σαφώς προσδιορισμένος στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Εξάλλου η τρόικα εμφανίζεται πεπεισμένη ότι η ΕΑΣ και η ΕΛΒΟ πρέπει να κλείσουν εντελώς. Εταίροι και δανειστές θεωρούν ότι δεν είναι εφικτή η διάσωση των δύο εταιρειών.

Για τα μέτρα εξηγούν πως δεν χρειάζεται, να προέλθουν από οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είναι δημοσιονομικού χαρακτήρα και να αφορούν συγκεκριμένες στοχευμένες περικοπές δαπανών, με σκοπό την εξοικονόμηση 2 σχεδόν δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις Βρυξέλλες υπολογίζουν το δημοσιονομικό κενό το 2014 στα 2 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα το υπολογίζει στα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα