Η ΥΓΕΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

08:25 5/6/2012 - Πηγή: Matrix24

Και νέα προβλήματα, από την άρση της χορήγησης με πίστωση, αναλώσιμων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία. Με πλήρες πάγωμα κινδυνεύουν 6 νοσοκομεία, καθώς οι προμηθεύτριες εταιρείες παραμένουν απλήρωτες ενάμιση χρόνο. Κρίσιμη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Σε σκοτεινότερα νερά κινδυνεύει να βυθιστεί από σήμερα η δημόσια υγεία, καθώς ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑΣΥΠΙΕ) σταματά τη χορήγηση υλικών σε 6 δημόσια νοσοκομεία και παγώνει την πίστωση σε όλα τα υπόλοιπα.

Ωστόσο,

οι ελπίδες για εξεύρεση λύσης στο «γόρδιο δεσμό»  δεν έχουν χαθεί καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκαν περίπου 40 εκατομμύρια, ποσό ικανό για μην προχωρήσουν στο πλήρες πάγωμα της τροφοδοσίας στα έξι νοσοκομεία που παρουσιάζουν υπέρογκα ανεξόφλητα υπόλοιπα («Ευαγγελισμός», «Γεννηματάς», «Σωτηρία», «Αττικόν», το νοσοκομείο της Ρόδου «Α. Παπανδρέου» και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης).

Το ζήτημα, πλέον, φαίνεται να εντοπίζεται στην επίλυση και των διαδικαστικών ζητημάτων, ενώ η Τετάρτη δεν αποκλείεται να είναι η θετική ημέρα και για τους προμηθευτές. Έτσι, κρίσιμη θα είναι η σημερινή ημέρα καθώς στελέχη του Υπουργείου Υγείας θα συναντηθούν, για το θέμα, με συναδέλφους τους από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ στη συνέχεια θα δεχθούν στην Αριστοτέλους το προεδρείο του ΠΑΣΥΠΙΕ.

«Έπρεπε να φθάσουμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση για να ασχοληθούμε με τα θέματα της υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΠΙΕ, Κ. Κουδούνας, διευκρινίζοντας πως η παύση των παραδόσεων κατέστη αναγκαστική, λόγω της αφόρητης οικονομικής πίεσης που δέχονται οι προμηθευτές. «Δεν πρόκειται για εμπάργκο, καθώς βρισκόμαστε ήδη στον πάγο», σημειώνει στο matrix24.gr, διευκρινίζοντας πως οι επιχειρήσεις του κλάδου παραμένουν απλήρωτες εδώ και 1,5 χρόνο, ενώ τα ομόλογα με τα οποία τους είχαν καταβάλλει τις οφειλές του 2009 έχουν υποστεί τεράστιο κούρεμα.

Πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατά κύριο λόγο οικογενειακές, που προμηθεύουν τα νοσοκομεία με γάντια, σύριγγες μιας χρήσης, καθετήρες, γάζες κοκ, ενώ από τις 70 εγγεγραμμένες επιχειρήσεις, ενεργές παραμένουν περίπου 30.

Όπως υποστηρίζει ο κ. Κουδούνας, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προμηθεύσουν τα νοσοκομεία αφού στην αγορά δεν υπάρχουν εμπορεύματα, μόνο κάποια ελάχιστα σε τελωνεία.

Πληροφορίες πάντως θέλουν τα 6 αυτά νοσοκομεία να έχουν επάρκεια υλικών για περίπου ένα μήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα