Η ζωγραφική «Γενιά του 2000» στην Πινακοθήκη Βογιατζόγλου

19:02 7/5/2014 - Πηγή: Matrix24

Οι ζωγράφοι, ηλικίας από 25 έως 35 ετών, που επελέγησαν και δέχτηκαν να συμμετάσχουν, αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα της διαμορφούμενης αισθητικής της «Γενιάς του 2000».

«Για τους περισσότερους άρχισε ήδη να διαφαίνεται η μελλοντική τους πορεία και εξέλιξη. Έχουν παρουσιάσει τη δουλειά τους σε μία ή περισσότερες ατομικές εκθέσεις, αρκετοί έχουν αξιόλογη παρουσία στο εξωτερικό και έργα τους βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές», επισημαίνει η Ελένη Κυπραίου, διευθύντρια της Πινακοθήκης, και ο συλλέκτης Χρίστος Χριστοφής, που επιμελήθηκαν την έκθεση.

«Με τέτοιου τύπου εκθέσεις

σχηματίζεται η εντύπωση ότι μπαίνει μια "τάξη" στα πράγματα, αφού ο χώρος ο ίδιος, η Πινακοθήκη, αποτελεί "έπαινο" για τους συμμετέχοντες...» σχολιάζει η Ελένη Κυπραίου. «Όσο οι ζωγράφοι ζωγραφίζουν, η τάξη θα ανατρέπεται, όσο περισσότερο εκθέτουν, η τράπουλα θα ξαναμοιράζεται. Η ιστορικότητα αφορά προηγούμενες γενιές. Τη νεότητα τη χαρακτηρίζει η φορά της δυναμικής, κοινώς η φόρα... Οι 25 συμμετέχοντες καθρεφτίζουν νέες τάσεις και τεχνικές, έτσι όπως αυτές διαμορφώνονται τώρα στην τέχνη, ενσωματώνοντας και αποβάλλοντας στοιχεία της ιστορίας της», προσθέτει.

Για τον Χρίστο Χριστοφή, αυτό που χαρακτηρίζει την ελληνική ζωγραφική σήμερα, είναι «η πολυμορφία, οι προσπάθειες αναβίωσης της αναζήτησης της ελληνικότητας, έργα σουρεαλιστικού περιεχομένου, ή τουλάχιστον με εμφανείς νύξεις νεοσουρεαλισμού, έργα με κυρίαρχη μία εννοιολογική νεορεαλιστική τάση, με έντονο ειρωνικό ύφος και ψυχολογικές, συχνά, παραμέτρους. Όπως και έργα νέο-ποπ όπου το αντικείμενο, μερικές φορές, εγκαταλείπει το τελάρο και αυτονομείται ή σχετίζεται με το γκράφιτι των δρόμων».

Στην έκθεση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Αλέκος Κυραρίνης (γεν.1976), Μαρία Κριαρά (γεν.1982) Βασίλης Αβραμίδης (1981), Μανώλης Μπιτσάκης (1974), Μάρτιν Ντόνεφ (1979) κ.ά.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα