ΙΟΒΕ: Aνεργία 27,3% – ύφεση 4,6%

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε ύφεση, σαφώς χαμηλότερη σε σχέση με το 2012, υψηλότερη όμως από αυτή που προβλέπουν Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβέρνηση και ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, το ΙΟΒΕ στην έκθεσή του κάνει πρόβλεψη για ύφεση της τάξης του 4,6%. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη πρόβλεψη είναι ελαφρά δυσμενέστερη εκείνων από εγχώριους και διεθνείς φορείς (ΕΕ: -4,2%, ΥΠΟΙΚ, ΟΟΣΑ: -4,5%).
Την

ίδια στιγμή εκτιμά ότι η ανεργία θα συνεχίσει να αυξάνεται το 2013 αν και με ηπιότερο ρυθμό.
«Η παραμονή της ελληνικής οικονομίας σε ύφεση και το 2013 θα πλήξει αναπόφευκτα και την απασχόληση. Ωστόσο, η αναμενόμενη μικρότερη έκταση της ύφεσης, η υλοποίηση ορισμένων μεγάλων επενδύσεων, όπως η συνέχιση κατασκευής των πέντε μεγάλων οδικών αξόνων και η ευρύτερη υιοθέτηση των διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά εργασίας του δεύτερου Μνημονίου θα επιβραδύνουν την πτώση της. Έτσι, η ανεργία προβλέπεται να διαμορφωθεί το 2013 στην περιοχή του 27,3%» αναφέρει μεταξύ άλλων το ΙΟΒΕ.
Προβλέπει παράλληλα αποκλιμάκωση του πληθωρισμού το 2013. Όσον αφορά στην υλοποίηση του προϋπολογισμού το ΙΟΒΕ υπογραμμίζει ότι για το 2012 παρέμεινε «εμφατικά εντός στόχων λόγω περιορισμού των δαπανών και χαμηλότερων πληρωμών τόκων μετά το PSI».
Όπως σημειώνεται στην έκθεση, ένα μήνα πριν το κλείσιμο του 2012, ο Κρατικός Προϋπολογισμός παρουσίασε καθαρό έλλειμμα 12,9 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 8,3 δισ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Η σημαντική βελτίωση οφείλεται σχεδόν κατά το ήμισυ (4,2 δισ. ευρώ) στο πρωτογενές αποτέλεσμα, το έλλειμμα του οποίου δεν ξεπέρασε το 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά το PSI παρουσιάζεται σημαντική ελάφρυνση, ύψους 4,1 δισ. ευρώ, στις πληρωμές για τόκους. Ωστόσο το ικανοποιητικό πρωτογενές αποτέλεσμα προέρχεται αποκλειστικά από την πλευρά των δαπανών – αφού τα έσοδα εξακολουθούν να υπολείπονται των περυσινών – μέσω εξοικονομήσεων στις πρωτογενείς δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού (4,4 δισ. ευρώ λιγότερες από ότι το 2011) και σημαντικών περικοπών του ΠΔΕ (0,7 δισ. ευρώ).
Για το 2013 προβλέπεται στον Προϋπολογισμό περαιτέρω περιορισμός του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης, σε 9,4 δισ. ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), από 12,9 δισ. ευρώ το 2012 (6,6% του ΑΕΠ).

Keywords
Τυχαία Θέματα