Ιράν: 350 θανατοποινίτες πήραν συγχωροχάρτι

Με βάση τον ισλαμικό νόμο (σαρία) ένας άνθρωπος που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για δολοφονία μπορεί να γλιτώσει και να εκτίσει μόνο ποινή κάθειρξης εάν τον συγχωρέσουν οι συγγενείς του θύματός του. Σε αντάλλαγμα, η οικογένεια δικαιούται να λάβει το "τίμημα του αίματος", δηλαδή αποζημίωση που φέτος ανέρχεται στο ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου ριάλ (περίπου 50.000 δολάρια). Πολλοί από τους κατάδικους επωφελήθηκαν από μια εκστρατεία ενημέρωσης για το θέμα, όμως γενικά το φαινόμενο της "συγχώρεσης" παραμένει ακόμη σχετικά σπάνιο στο Ιράν.

Από τον Μάρτιο του 2013 μέχρι τον Μάρτιο

φέτος «358 ζωές σώθηκαν χάρη στις προσπάθειες της επιτροπής συλλογής πόρων για το τίμημα του αίματος, του εισαγγελέα και των οικογενειών των θυμάτων», ανέφερε ο Μοχσενί Ετζεγέ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Το 2013 τουλάχιστον 500 άνθρωποι εκτελέστηκαν —οι 57 σε δημόσιες εκτελέσεις— κυρίως για υποθέσεις ναρκωτικών. Από τις αρχές του 2014 έχουν απαγχονιστεί τουλάχιστον 170 κατάδικοι, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο τις τελευταίες εβδομάδες έχουν παρουσιάσει πολλές περιπτώσεις όπου οι οικογένειες συγχώρεσαν τους δράστες, μερικές φορές μάλιστα παρεμβαίνοντας ακόμη και αφού είχε ξεκινήσει η διαδικασία της εκτέλεσης. Στα μέσα Απριλίου ένας νεαρός γλίτωσε όταν η μητέρα του θύματός του αποφάσισε να τον συγχωρέσει ενώ του είχαν ήδη περάσει τη θηλιά στον λαιμό. Υπέρ του είχε οργανωθεί μια μεγάλη εκστρατεία για τη συγκέντρωση χρημάτων για την αποζημίωση της οικογένειας.

Πολλοί γνωστοί Ιρανοί ηθοποιοί συγκέντρωσαν επίσης την Κυριακή περισσότερα από 200.000 δολάρια, σε εκδήλωση που οργανώθηκε σε έναν κινηματογράφο της Τεχεράνης, με στόχο να πληρώσουν το "τίμημα του αίματος" για τρεις νέους που καταδικάστηκαν σε θάνατο για εγκλήματα που είχαν διαπράξει όταν ήταν ακόμη ανήλικοι.

Άλλοι Ιρανοί καλλιτέχνες έχουν κινητοποιηθεί για να σώσουν τη ζωή μιας γυναίκας, της Ρεϊχανέ Τζαμπαρί που έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία ενός άνδρα, αν και η ίδια υποστηρίζει ότι βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα καθώς το θύμα της είχε επιτεθεί. Ο Άχμεντ Σαχίντ, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, κάλεσε την Τεχεράνη να επανεξετάσει την περίπτωση της Τζαμπαρί και να εγγυηθεί ότι θα διασφαλιστούν τα δικαιώματά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα