«Ίσως οι ηγεσίες είχαν υποσχεθεί πολλά σε πολλούς»

Συνέντευξη της Μαριέττας Γιαννάκου στο Matrix24 και τη συνεργάτιδά μας Εβελίνα Νοδάρα, η οποία συνάντησε την επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την τελευταία ολομέλεια του Σώματος.

Πρόσφατα επιλεχθήκατε ανάμεσα από εξήντα έξι υποψηφιότητες σε όλη την Ευρώπη και διακριθήκατε ως μια από τους δώδεκα «Άνδρες και Γυναίκες που εμπνέουν την Ευρώπη», σύμφωνα με το ημερολόγιο του 2014 του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Ισότητας των Φύλων. Πως αισθάνεστε γι 'αυτή

τη διάκριση, πως αντιλαμβάνεστε τη θέση της γυναίκας στην Ευρώπη και πόσο απέχει αυτή από την ελληνική πραγματικότητα;

Αισθάνομαι μια χαρά για όλες τις διακρίσεις που έχω αποσπάσει. Υπήρξε πρόοδος από το 1983 που θεσπίστηκε ο νόμος, αλλά παράλληλα και οπισθοδρόμηση. Η σημερινή κυβέρνηση είναι αναντίστοιχη όλων των άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Πιστεύω πως υπάρχουν εκπρόσωποι του γυναικείου φύλου, περισσότερες των δύο που υφίστανται, που μπορούσαν να γίνουν υπουργοί και υφυπουργοί.

Πως θα μπορούσε το Ευρωκοινοβούλιο να αποκτήσει περισσότερο ενεργό ρόλο ως προς τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του κέντρου εξουσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής; Είναι εφικτό η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτήσει πιο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, σε μια εποχή που εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας στις ευπαθείς ομάδες σε αρκετά κράτη της Ευρώπης;

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διατηρεί ρόλο στο 85% των πολιτικών δραστηριοτήτων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει και το κοινοβούλιο και το συμβούλιο υπουργών είναι νομοθετικά σώματα. Τα περισσότερα θέματα αποφασίζονται με τρίλογο. Όπως η έκθεση για τα Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα που εξεπόνησα, μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Χρειάζεται διαβούλευση συνεννόηση και συμβιβασμός κυρίως του ευρωπαϊκού λαϊκού κόμματος και της σοσιαλιστικής ομάδος. Στην Ελλάδα η θεωρία είναι ποιος θα περάσει το δικό του.
Για την κρίση δεν ευθύνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ελλάδα δανείστηκε από τα κράτη μέλη, με διακυβερνητική διαδικασία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ενδεχομένως το Ευρωκοινοβούλιο να αποκτήσει στο μέλλον περαιτέρω αρμοδιότητες σε θέματα άμυνας, ασφάλειας και οικονομικής στρατηγικής.

Ως προς τον τρόπο επιλογής στο ψηφοδέλτιο, αναφέρατε πως μια τέτοια διαδικασία απαξιώνει την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Γιατί θεωρείτε ότι άλλαξε ο τρόπος επιλογής των ευρωβουλευτών;

Μπορεί οι ηγεσίες να είχαν υποσχεθεί σε πολλούς πολλά. Δεν θεωρώ δημοκρατική τη νέα διαδικασία επιλογής. Δεν είναι σωστό στο “παρά πέντε” να αλλάζει το σύστημα. Η πολυσταυρία αφήνει ενδεχόμενα μέσα στα εκλογικά τμήματα, τα οποία όλοι γνωρίζουμε. Και η δικαιολογία πως στο Ευρωκοινοβούλιο έρχονται οι υποψήφιοι “για να βρουν δουλειά” δεν είναι σοβαρή. Ωστόσο πολλά πρόσωπα δεν είναι ανεξάρτητα αλλά συνδέονται με διαφόρους τρόπους με διάφορα συμφέροντα. Η ουσία της ιστορίας πως σε καμία χώρα δεν υπάρχει τέτοιο σύστημα. Από τις 28 χώρες σε 6 χώρες μόνο η λίστα έχει αξιολογική σειρά και όχι αλφαβητική και μπορεί ο πολίτης να επιλέξει με σταυρό τον βουλευτή, αλλά αυτός ο αριθμός των σταυρών πρέπει να είναι πολύ μεγάλος για να αλλάξει ο βουλευτής θέση στην κατάταξη. Οι σοβαρές χώρες σε μια καίρια καμπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγουν τους αποδεδειγμένα ικανότερους πολιτικούς ως υποψήφιους ευρωβουλευτές.

Πως κρίνετε επικοινωνιακά τις μονομερείς εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τα μέτρα ανακούφισης των αστέγων, και την μη πρότερη ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ; Θεωρείτε πως εξυπηρετεί κάποια σκοπιμότητα προεκλογικά;

Αναντίρρητα πρέπει να υπάρξει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Ενδεχομένως να εξυπηρετεί, ωστόσο δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως ο πρωθυπουργός νοιάζεται για τις ευπαθείς ομάδες.

Η ιδιότητά σας ως ευρωβουλευτή αποτελεί αναμφισβήτητα μια μεγάλη πρόκληση.Απαιτείται χρόνος και ουσιαστικά ο ευρωβουλευτής είναι συνεχώς με μια βαλίτσα στο χέρι. Τι συμβιβασμούς χρειάστηκε να κάνετε ως άνθρωπος και ως μητέρα;

Η κόρη μου κάνει πάντα καίρια σχόλια στην πολιτική .Φροντίζω Δευτέρα έως Πέμπτη να είμαι πάντα παρούσα στις συνεδριάσεις του Ευρωκοινοβουλίου. Συμβιβασμούς κακούς δεν έχω κάνει. Ωστόσο έχω υποστεί τις συνέπειες ως προς τον εαυτό μου. Πολλές φορές. Αλλά γι' αυτό είμαι άγω στην πολιτική. Συμβιβασμούς που να έπληξαν τα συμφέροντα του ελληνικού λαού δεν έχω κάνει ποτέ.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για την Μαριέττα Γιαννάκου μετά την Ευρωβουλή;

Παραμένω στην πολιτική.Δεν υπήρχε θέμα μη εκλογής μου , όπως ειπώθηκε. Αυτά είναι αστειότητες. Δεν θέλω να σχολιάσω κανέναν από τους υποψηφίους, αλλά σήμερα λείπει η ψυχή στους πολιτικούς. Δυστυχώς πολλοί είχαν στραφεί στην διαχείριση συμφερόντων μόνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα