ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΓΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ

Οι χαμηλοί τόνοι των συνεργατών του Αντ. Σαμαρά δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για το «επικοινωνιακό παιχνίδι τακτική» του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά και την προσοχή τους για τον άξονα Ιπποκράτους – ΔΗΜΑΡ.

Με ιδιαίτερο πλέον προβληματισμό παρατηρούν οι επιτελείς του Αντώνη Σαμαρά

τις δημόσιες τοποθετήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και τη σαφή του προσπάθεια να διαφοροποιηθεί από την κεντρική γραμμά του Αντ. Σαμαρά για οριστικοποίηση των μέτρων του μεσοπρόθεσμου άμεσα. Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για την προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι, οι διαφοροποιήσεις Βενιζέλου, οι δημόσιες αναφορές του μέχρι και σε… κούρεμα – εκ νέου – του δημόσιου χρέους και, κυρίως, οι ορατές πλέον κινήσεις συγκρότησης ενός νέου άξονα της κεντροαριστεράς με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ πονοκεφαλιάζουν τους συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές έσπευδαν χθες, μετά το πέρας της συνάντησης των τριών αρχηγών, να διαμηνύσουν πώς η πρόταση Βενιζέλου για… κόψιμο στα δύο του μνημονίου δεν στέκουν σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κέντρο λήψης αποφάσεων. Οι ίδιοι παράγοντες σχολίαζαν με νόημα πώς τα όσα δήλωσε εξερχόμενος του πρωθυπουργικού γραφείο απέχουν σημαντικά από όσα διημείφθησαν μεταξύ των τριών αρχηγών στο εσωτερικό.

Στη Νέα Δημοκρατία παρατηρούν με ενδιαφέρον τις κινήσεις στην κεντροδεξιά και δεν είναι τυχαίο ότι ενέτασσαν τη χθεσινή πρωϊνή συνάντηση μεταξύ Βενιζέλου και Κουβέλη στις προπαρασκευαστικές κινήσεις σύμπηξης ενός νέου πολιτικού μετώπου.

Συνομιλητές, πάντως, του Αντ. Σαμαρά δηλώνουν πως παρά τις δημόσιες διαφοροποιήσεις, δεν υπάρχει τουλάχιστον σε αυτή την συγκυρία κίνδυνος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Στην ερώτηση, ωστόσο, αν η υιοθέτηση των νέων σκληρών μέτρων μπορεί να προκαλέσει πολιτική θύελλα με απροσδιόριστες συνέπειες, οι ίδιοι αναγνώριζαν ότι αυτό αποτελεί στοιχείο προβληματισμού και για τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι επιμένουν στην υπάρξει επαρκών «ανταποδοτικών οφελημάτων» εκ μέρους της Ε.Ε. «Εκτός αν θέλουν να πέσουμε όλοι μαζί, για να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ…» κατέληγαν στις δηλώσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα