Και η …φουρτούνα έρχεται

Αν η διαπραγμάτευση της Αθήνας με την τρόικα φαντάζει αυτή την στιγμή δύσκολη για την Κυβέρνηση -πόσο μάλλον όταν η συγκεκριμένη «κολόνια» κρατά από τον περασμένο Σεπτέμβριο- αυτά που έρχονται στην κυριολεξία είναι … «βουνά».

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η Ελλάδα θα «κλείσει» την συμφωνία, θα περάσει τις περιβόητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι πολίτες της χώρας θα τις νοιώσουν

στο «πετσί» τους. Όμως οι «φουρτούνες» θα ξεκινήσουν μετά τις ευρωεκλογές και σε γενικές γραμμές «μοιράζονται» σε δύο σκέλη: Το ένα έχει να κάνει με την έξοδο στις αγορές και τις περιβόητη ελάφρυνση του χρέους. Για να αποκτήσει εκ νέου η Αθήνα πρόσβαση στις αγορές -πέρα από τις δικές της… επιτυχίες σε επίπεδο δίδυμων ελλειμμάτων- θα πρέπει να βάλουν το χεράκι τους και οι Ευρωπαίοι. Όσο πιο γενναιόδωροι φανούν οι εταίροι τόσο πιο «αξιοπρεπής» θα είναι και η αντιμετώπιση που θα έχει η χώρα από τις αγορές. Για να πειστούν να μας δανείσουν και πάλι θα πρέπει να βεβαιωθούν -ως ένα βαθμό- ότι το υπέρογκο χρέος της χώρας είναι διαχειρίσιμο.

Υπάρχει όμως και το άλλο σκέλος: Οι ίδιες οι ευρωεκλογές. Εάν και εφόσον υποστεί ήττα το Κυβερνητικό σχήμα, όσο πιο βαριά είναι, τόσο πιο μεγάλη πίεση θα αρχίσει να δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση δυσχεραίνοντας τα όποια σχέδιά της.

Πλέον ουδείς μπορεί να μείνει στο τι κέρδισε ή όχι μέσα από μια διαπραγμάτευση με την τρόικα η Αθήνα: Αυτά μπορεί να τα αξιολογήσει κάποιος όπως νομίζει. Είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Η πίεση θα αυξηθεί από την αντιπολίτευση και όχι μόνον. Οι πολίτες αυτής της χώρας διψούν περιμένουν πολύ καιρό τώρα για να δουν τα επιτεύγματα, αυτής της τιτάνιας προσπάθειας που έχουν καταβάλλει τα τελευταία χρόνια. Και δεν θα αρκεστούν σε κάποια «ψίχουλα» που θα μοιραστούν από το πρωτογενές πλεόνασμα.

Η πραγματική οικονομία πονάει. Και χρειάζεται «φρέσκο χρήμα»: Και εκεί θα κριθεί το «στοίχημα». Στο αν θα έρθουν επενδύσεις και αν θα ανοίξουν δουλειές.

Keywords
Τυχαία Θέματα