Και η «τεχνική αναδιάρθρωση» στο «τραπέζι» – Που ποντάρει η Κυβέρνηση

08:52 9/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο Γιάννης Στουρνάρας προανήγγειλε την πρόθεση της Κυβέρνησης για δανεισμό από τις αγορές το β΄ εξάμηνο του 2014, με πιθανότερο σενάριο την έκδοση ομολόγων 5ετούς διάρκειας, αξίας περίπου 3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε 65 ξένους δημοσιογράφους για τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, φρόντισε να συνδέσει το θέμα του δανεισμού από τις αγορές με αυτό της μείωσης του χρέους. Επανέλαβε ότι η περαιτέρω

ελάφρυνση του θα μπορούσε να έχει τη μορφή μείωσης των επιτοκίων ή παράτασης της περιόδου αποπληρωμής του υφιστάμενου χρέους. Και τόνισε: «Σας διαβεβαιώ ότι οι αγορές ενδιαφέρονται περισσότερο να δουν τι συμβαίνει σε ετήσια βάση, δηλαδή τι ανάγκες έχει το ελληνικό κράτος και κατά πόσο έχουν μειωθεί, παρά να υπάρξει ακόμα ένα κούρεμα. Από πλευράς αγοράς, λοιπόν, μείωση των επιτοκίων ή ακόμα και νέες προθεσμίες για τις αποπληρωμές λειτουργούν περισσότερο αποτελεσματικά».

Είναι εμφανές ότι η Αθήνα «ποντάρει» στην μείωση των ελλειμμάτων και των ετήσιων υποχρεώσεων, προκειμένου να προσφύγει στις αγορές.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών προσδιόρισε το χρηματοδοτικό κενό για το 2014-2015 στα 11 δισ. ευρώ, προσθέτοντας πως «ιδανικά δεν θα θέλαμε να πάρουμε νέο δάνειο από τους εταίρους μας».

Υποστήριξε δε, πως «είναι μάλλον παράλογο κάποιος να πει εφαρμόστε τώρα ένα νέο πρόγραμμα ή λάβετε νέα δάνεια με νέους όρους. Αυτό αποκλείεται, δεν μπορεί να υπάρξουν περισσότεροι όροι και προϋποθέσεις δημοσιονομικές, γιατί ήδη είναι αρκετά περιορισμένα τα πράγματα». Ωστόσο, σε άλλη αποστροφή του λόγου του άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας: «Τελικά, όμως, θα πρέπει να κάνουμε τη σύγκριση των εναλλακτικών λύσεων και θα λάβουμε μια απόφαση η οποία θα είναι η καλύτερη δυνατή λύση».

Και ενώ «ανάβει» η κουβέντα για τη χρηματοδότηση της χώρας και το χρέος, η κυβέρνηση έχει ήδη προαναγγείλει στον προϋπολογισμό του 2014 ένα είδος εθελοντικής τεχνικής «αναδιάρθρωσης» των ελληνικών ομολόγων (περίπου 30 δισ. ευρώ) που βρίσκονται σήμερα στα χέρια ιδιωτών.

Οι εν λόγω ιδιώτες αναμένεται να κληθούν να ανταλλάξουν εθελοντικά τους τίτλους τους με νέους, ίσης ονομαστικής αξίας αλλά διαφορετικών λήξεων, ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των διαθέσιμων εκδόσεων και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών ομολόγων. Παρόμοια τεχνική θα εφαρμόσει η Πορτογαλία, η οποία θα αυξήσει το μέγεθος υπάρχουσας ομολογιακής έκδοσης που λήγει τον Ιούνιο του 2019.

Τα θετικά μηνύματα από τις αγορές για τη χώρα μας συνεχίστηκαν πάντως, καθώς η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αποκλιμακώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε περί το 7,71%, επιστρέφοντας στα επίπεδα του Μαΐου του 2010. Ταυτόχρονα, στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε πέντε διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις, καταγράφοντας αθροιστικά κέρδη 10,04% εντός του 2014, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 165,35 εκατ. ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.279,41 μονάδες (η υψηλότερη τιμή κλεισίματος από τις 22-7-2011), σημειώνοντας άνοδο 3,34%.
Οι συνθήκες αυτές διαμορφώνουν ευνοϊκό κλίμα για την -πιλοτική, έστω- επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές το Β΄ εξάμηνο της φετινής χρονιάς με λογικό κόστος δανεισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα