Και τώρα αρχίζουν τα δύσκολα - Οι 22 «καυτές» ημέρες για την Κυβέρνηση

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Καυτές» είναι οι επόμενες 22 ημέρες για την Κυβέρνηση, μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου.

Από αύριο, 1η Απριλίου, η Ελλάδα μπαίνει στην τελική ευθεία αφενός για τις εκλογές, ευρωπαϊκές και αυτοδιοικητικές, και αφετέρου ενός μαραθωνίου διαπραγματεύσεων για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.
Αύριο Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup).
Το Eurogroup θα κλείσει επίσημα την 4η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος και θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, το μεγαλύτερο τμήμα της θα πραγματοποιηθεί πριν από τα μέσα Μαΐου, ούτως ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να εξυπηρετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις (ομόλογα που λήγουν περί τα μέσα Μαΐου) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν μία ή δύο δόσεις, πιθανότητα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 3 Απριλίου, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, όπου αναμένεται να υιοθετηθούν κινήσεις στήριξης της οικονομίας, εξέλιξη που αναμέεται να ωφελήσει και την Ελλάδα.
Την Παρασκευή, 4 Απριλίου, θα ανακοινωθεί η αξιολόγηση της Ελλάδας από τον οίκο Moody's.
Με δεδομένο ότι ολοκληρώθηκε η ψήφιση του νομοσχεδίου, ενδεχομένως οι αναλυτές του Οίκου να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.
Κάτι τέτοιο άλλωστε είχε επισημανθεί και σε εκθέσεις των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης στο τέλος του 2013.
Στις 22 Απριλίου, θα ανακοινωθούν τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat για τα ελλείμματα και τα χρέη του 2013 για κάθε χώρα, όπου και αναμένεται επισήμως η επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας.

Από εκείνη την ημερομηνία και μετά θα ξεκινήσει ο αγώνας δρόμου της ελληνικής Κυβέρνησης προκειμένου να εξασφαλίσει διευκολύνσεις στην εξόφληση του χρέους.
Μάλιστα, η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat, στο τέλος Απριλίου, όταν και θα είναι εφικτό να δρομολογηθούν αποφάσεις για τα μέτρα που σχετίζονται με τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας.

Λίγο μετά όμως θα έρθει η διπλή εκλογική αναμέτρηση που θα κρίνει εν πολλοίς και την αντιπολιτευτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ, από τα μέσα της χρονιάς και μετά: Εφόσον το αποτέλεσμα είναι τέτοιο που τα ποσοστά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι χαμηλότερα από αυτά που θα συγκεντρώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε οι τόνοι για το επόμενο διάστημα θα ανέβουν κατακόρυφα και θα τεθεί και θέμα «νομιμότητας» της Κυβέρνησης.

Το πλέον κρίσιμο στοίχημα όμως έχει να κάνει με την πραγματική Οικονομία: Είναι βέβαιο ότι το κυβερνών κόμμα θα επιχειρήσει να προτάξει τις «επιτυχίες» της οικονομίας, με την μετατροπή των «δίδυμων ελλειμμάτων» σε πλεόνασμα, την «βουτιά» στα spreads και την άνοδο του Χρηματιστηρίου, αλλά και το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για τις τράπεζες και τις αποκρατικοποιήσεις. Όμως αυτά φαντάζουν στο μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού ως κάτι μακρινό και αδιάφορο, γιατί πολύ απλά δεν έχει αλλάξει η καθημερινότητά του. Και εκεί εστιάζεται πλέον το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα