Καμία πρόθεση για καταβολή αποζημιώσεων από την Άγκυρα

«Αυτό που έγινε δεν ήταν σωστό, από την πλευρά της ψυχολογίας των διαπραγματεύσεων», λέει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για την απόφαση του ΕΔΑΔ. «Η απόφαση δε συνάδει με τη θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις διαπραγματεύσεις», υποστήριξε.

Ο Νταβούτογλου είπε ακόμα ότι η Τουρκία η οποία βρίσκεται σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση – της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος – δεν θεωρεί ότι έχει υποχρέωση να καταβάλει οποιαδήποτε αποζημίωση σε μια χώρα την οποία τυπικά δεν αναγνωρίζει.

Νωρίτερα

ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ, «στερείται νομικής βάσης» προσθέτοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή δεν θα επηρεάσει την προσήλωση της Τουρκίας στην προσπάθεια λύσης του Κυπριακού.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πήρε την απόφαση 20 χρόνια μετά την προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1994, επισήμαναν νομικές πηγές για την απόφαση, που καταδίκασε την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση 90 εκατ. ευρώ. Τα 30 εκατ. ευρώ θα δοθούν στις οικογένειες των αγνοουμένων της εισβολής, και τα υπόλοιπα 60 εκατ. στους Ελληνοκυπρίους που μένουν στη Χερσόνησο της Καρπασίας.

Η πρώτη προσφυγή της Κυπριακής Δημοκρατίας έγινε αμέσως μετά την εισβολή το 1974, και στηρίζονταν στην ύπαρξη 1.491 αγνοούμενων και πολλών εκτοπισμένων από τις κατοικίες τους.

Η προσφυγή αυτή καθώς και η προσφυγή του 1977 είχαν τεθεί στο αρχείο. Το 1994 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δέχτηκε να εξετάσει και πάλι το θέμα και αρνητική και πάλι πήρε απόφαση το 2001.

Το 2011 η Κυπριακή Δημοκρατία ζήτησε και πάλι από το ΕΔΑΔ να επανεξετάσει την απόφαση του 2001, από την άποψη της ηθικής αποζημίωσης. Αποτέλεσμα αυτής της έκκλησης είναι η απόφαση που καταδίκασε την Τουρκία στην καταβολή αποζημιώσεων.

Η Νομική υπηρεσία του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αμφισβητεί την δυνατότητα του ΕΔΑΔ να αποφασίσει για θέμα που αφορά σχέσεις κράτους προς κράτος, και υπογραμμίζει την αδυναμία εκτέλεσης της απόφασης Η Τουρκία δεν μπορεί να καταβάλει αποζημίωση σε ένα κράτος, που δεν αναγνωρίζει, λένε.

Ο Τούρκος δικαστής του ΕΔΑΔ κ. Ριζά Τουρμέν, σήμερα βουλευτής της αντιπολίτευσης, λέει αντίθετα ότι «Είναι λάθος να λέγεται ότι η απόφαση δεν είναι δεσμευτική. Όσο δεν αποσύρεται κάποιος από το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι υποχρεωμένος να εφαρμόσει τις αποφάσεις», λέει.

«Τα 30 εκατ. ευρώ διατίθενται για τους αγνοούμενους και τα 60 εκατ. για τους κατοίκους της Καρπασίας. Η Τουρκία θα καταβάλει αυτήν την αποζημίωση» προσθέτει.

Εμπειρογνώμονες, όπως ο καθηγητής Μενσούρ Ακγκιούν και η καθηγήτρια, Μπερίλ Ντεντέογλου, εκφράζουν το φόβο ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ μπορεί να προκαλέσει αντίδραση στην Τουρκία , ιδιαίτερα γιατί αφορά μια πολύ μεγάλη αποζημίωση. «Σημασία θα έχει η στάση της κυβέρνησης. Αν δεχθεί να καταβάλει το ποσό, αυτό μπορεί να έχει θετική απήχηση στις συνομιλίες», λέει η κα Ντεντέογλου.

Μεγάλη επιτυχία η απόφαση

Ευχάριστη εξέλιξη και μεγάλη επιτυχία της Κύπρου στη νομική διαμάχη με την Τουρκία, χαρακτήρισε ο γενικός εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, την απόφαση του ΕΔΑΔ, με την οποία καλείται η Άγκυρα να καταβάλει αποζημιώσεις 90 εκατομμυρίων ευρώ στους συγγενείς των αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους.

Ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την αναφορά του ΕΔΑΔ στο περιουσιακό και τη θέση ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση της τέταρτης διακρατικής προσφυγής.

«Το δικαστήριο αναγνωρίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο θέμα του περιουσιακού και καλεί την Τουρκία να τις τερματίσει, ανεξαρτήτως της διαδικασίας που έχει θεσμοθετηθεί στα κατεχόμενα με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Δηλαδή η Τουρκία δεν απαλλάσσεται στο θέμα του περιουσιακού» είπε ο κ. Κληρίδης.

Επίσης ανέφερε ότι το θέμα παραπέμπεται στην επιτροπή υπουργών που θα εποπτεύει τη συμμόρφωση της Τουρκίας προς την απόφαση.

Για το ύψος της χρηματικής αποζημίωσης που επιδίκασε το δικαστήριο, ο κ. Κληρίδης είπε ότι με βάση τα επίπεδα που εφαρμόζει το ΕΔΑΔ, πρόκειται για ποσό- ρεκόρ.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η Νομική Υπηρεσία βρίσκεται σε διαβούλευση με τους συμβούλους της στο εξωτερικό για μελέτη τρόπων περαιτέρω αξιοποίησης της απόφασης.

Πυρά Αναστασιάδη κατά Άγκυρας

Οι Ελληνοκύπριοι δεν εμπιστεύονται την Τουρκία και αυτός είναι ο λόγος που το 76% είχε ψηφίσει εναντίον του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς».

Αναφερόμενος στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι αυτά που έχει προτείνει δεν είναι για να νικήσει η μία πλευρά την άλλη, αλλά είναι πολύ ισορροπημένες προτάσεις και στοχεύουν στην αύξηση της πεποίθησης και των δύο κοινοτήτων, ότι σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, πράγματι, κάτι γίνεται.

Επίσης, παρατήρησε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα πως η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Άγκυρα θα αντικρίσουν, τελικά, θετικά την πρόταση για άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ο Κύπριος Πρόεδρος υπογράμμισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη της τουρκοκυπριακής πλευράς πως πρόκειται για χάσιμο χρόνου και απέρριψε τις επικρίσεις ότι φαίνεται να μη βιάζεται για λύση. «Όποιος βιάζεται σκοντάφτει» δήλωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι δεν έχει αποδυναμωθεί, καθόλου, η αποφασιστικότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία επιθυμεί την επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο. Σε περίπτωση μη λύσης, προέβλεψε ότι το τίμημα θα πληρώσουν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι.

Τέλος για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ο φυσικός πλούτος του νησιού πρέπει να διαμοιραστεί, δικαίως, στο κοινό κράτος που θα δημιουργηθεί στη βάση της ομοσπονδίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα