ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΠΟΒΟΛΗΣ ΧΩΡΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ

Ως άνευ νοήματος φλυαρία καταδικάζει τα σενάρια αποβολής χωρών από την Ευρωζώνη, ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σχολιάζοντας την πρόταση του Αυστριακού αντικαγκελάριου, Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους στο Τιρόλο της Αυστρίας (όπου περνά τις θερινές διακοπές του), η οποία προβάλλεται στο σημερινό φύλλο της μεγάλης κυκλοφορίας αυστριακής εφημερίδας «Κουρίρ», ο κ. Γιούνκερ επαναλαμβάνει τις δηλώσεις του, το περασμένο Σάββατο στην αυστριακή εφημερίδα «Τιρόλερ Τάγκεστσαιτουνγκ», πως τεχνικά θα ήταν εφικτή μια έξοδος της Ελλάδας

από την Ευρωζώνη, όμως πολιτικά δεν θα ήταν δυνατή και θα συνδεόταν με ανυπολόγιστους κινδύνους.

Προσθέτει δε, πως η κατάσταση γύρω από την κρίση δεν είναι απλή, τα προβλήματα είναι πολύπλευρα και τα ζητήματα γύρω από την Ελλάδα απαιτούν νηφάλια αντιμετώπιση, ενώ η αναμενόμενη για το Σεπτέμβριο έκθεση της τρόικας θα κάνει διαπιστώσεις, στο φως των οποίων θα πρέπει να προετοιμαστούν οι αποφάσεις.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν πρόκειται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας, εκτός και αν η χώρα, όπως λέει, παραβιάσει όλες τις δεσμεύσεις της και δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα.

Όπως παρατηρεί ο κ. Γιούνκερ στη συνομιλία του με τους Αυστριακούς δημοσιογράφους, στην περίπτωση μιας πλήρους άρνησης της Ελλάδας σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, τότε κανείς θα πρέπει να επιληφθεί του θέματος, όμως πιστεύει πως η Ελλάδα θα προσπαθήσει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της και να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υποθέσει κανείς πως μπορεί να πραγματοποιηθεί το σενάριο εξόδου.

Παίρνοντας θέση στην πρόταση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, ο Έλληνας πρέσβης στην Αυστρία, Θεμιστοκλής Δημίδης, δήλωσε στην εφημερίδα «Κουρίρ» πως η αποβολή από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση της οικονομικής κρίσης και πως αν η Ευρωζώνη διαλυθεί, αυτό θα σημαίνει και την κατάρρευση όλων των ευρωπαϊκών θεσμών.

Ο Έλληνας πρέσβης θεωρεί πως η σχετική συζήτηση τροφοδοτεί τους κερδοσκόπους, είναι αντιπαραγωγική και υπονομεύει κάθε προσπάθεια των χωρών που βρίσκονται σε κρίση χρέους, να ξεπεράσουν την κρίση και τη βαθιά ύφεση.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αρμόδιος Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σχολιάζοντας την πρόταση του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, επισήμανε τη σαφή θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πως «δεν έχουμε κανένα συμφέρον να χάσουμε κάποιον από την Ευρωζώνη, το αντίθετο μάλιστα, έχουμε συμφέρον να διευρύνουμε την Ευρωζώνη».

Ως «λαϊκίστικη στάση» και «πράξη απόγνωσης» καταδίκασε την πρόταση Σπίντελεγκλερ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αυστριακός ευρωβουλευτής, Χάνες Σβόμποντα.

«Άδειασμα» του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Εξωτερικών, φαίνεται να υπήρξε και από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος, σε δηλώσεις του που επικαλείται η αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάντα

Keywords
Τυχαία Θέματα