Καταργήθηκε το κούρεμα με την ψιλή στον στρατό

Το κούρεμα με την ψιλή γίνεται με τη χρήση ηλεκτρικής μηχανής (παλιότερα χειροκίνητης), στην «πρώτη σκάλα» ή και χωρίς τις λεγόμενες «προστατευτικές σκάλες», οι οποίες κανονίζουν το μήκος κοπής της τρίχας. Στο συγκεκριμένο κούρεμα το μαλλί είναι πάρα πολύ κοντό και φαίνεται το δέρμα του κεφαλιού.

Η συγκεκριμένη κόμμωση χρησιμοποιούνταν μέχρι το 1965

για το κούρεμα των μαθητών στα Δημοτικά Σχολεία και στα Γυμνάσια, για λόγους υγιεινής, αφού θεωρούσαν ότι έτσι καταπολεμούνται οι ψείρες. Για τον ίδιο λόγο επιβλήθηκε και στους νεοσυλλέκτους στον ελληνικό στρατό, μέχρι που καταργήθηκε το 1982.

Αυτό όμως δεν είναι ακριβές καθώς το κούρεμα απομακρύνει μεν τις ψείρες και τις κόνιδες, όχι όμως και τα αυγά, τα οποία είναι προσκολλημένα στις τρίχες κοντά στο δέρμα.

Σε κάποιες χώρες, όπως στις ΗΠΑ, χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα καθώς θεωρείται ότι με τον τρόπο αυτό το άτομο εισάγεται καλύτερα στην ομάδα, τόσο στο στρατό, στον οποίο ισχύει για τους νεοσυλλέκτους σε όλα τα Σώματα και Όπλα, όσο και στους κρατουμένους.

To κούρεμα με την ψιλή χρησιμοποιείται και από αθλητές, ως ένδειξη πίστης και αφοσίωσης σε ένα στόχο. Η πιο κοινή ονομασία του εν λόγω κουρέματος είναι γουλί, από την ομοιότητα του κουρεμένου σύρριζα κεφαλιού με το ομώνυμο λαχανικό, που είναι λείο και γυμνό.

Ο νόμος 4000

Το κούρεμα με την ψιλή όμως χρησιμοποιήθηκε και ως μέσω τιμωρίας και διαπόμπευσης τη δεκαετία του 1960. Ο νόμος 4000 που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1958 καθόριζε την τιμωρία των «άτακτων» νεαρών της εποχής οι οποίοι ήταν γνωστοί ως τεντιμπόις.

Όποιοι θεωρούνταν «τεντιμπόηδες» συλλαμβάνονταν από τους αστυνομικούς οδηγούνταν στο κρατητήριο όπου τους κούρευαν με την ψιλή και τους περιέφεραν στους δρόμους εξευτελίζοντάς τους. Η ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη παρουσιάζει το νόμο και την εφαρμογή του. Ο Νόμος 4000 καταργήθηκε το 1983 από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Keywords
Τυχαία Θέματα