Κεράλα: Η πατρίδα του παραδοσιακού χοροθεάτρου Κατακάλι

Όταν ο ήλιος βασιλέψει, τα τύμπανα καλούν τους πιστούς να προσέλθουν στη γιορτή που διοργανώνεται στο ναό. Η ολονύχτια διοργάνωση φωτίζεται από 1000 λάμπες, ελέφαντες και μια ορχήστρα 250 ατόμων.
Η γιορτή κορυφώνεται με μια παρουσίαση του παραδοσιακού χοροθεάτρου κατακάλι τα μεσάνυχτα. Το θεατρικό αυτό είδος δημιουργήθηκε πριν από 450 χρόνια και είναι άμεσα συνδεδεμένο με την Κεράλα. Αφηγείται ουσιαστικά ιστορίες που προέρχονται από την μεγάλη ινδική παράδοση, όπως για παράδειγμα από

τα ινδικά έπη, τη Ραμαγιάνα και τη Μαχαμπαράτα.
«Ο χορός Κατακάλι χαρακτηρίζεται από λεπτομερείς κινήσεις και εκφράσεις του προσώπου, τα κρουστά και τη μουσική, τις ζωγραφισμένες μάσκες, τα ενδύματα και το μέικ απ. Αυτό που τον ξεχωρίζει είναι ότι οι ερμηνευτές δεν μιλούν ποτέ αλλά χρησιμοποιούν τις χειρονομίες και διάφορες σωματικές εκφράσεις για να διηγηθούν αυτό που θέλουν» επισήμανε ο βετεράνος ερμηνευτής κατακάλι, Σρι Φακτ Παντμαναμπάν.
Οι εκφράσεις αυτές δηλώνουν χιούμορ, συμπόνια, θυμό και φόβο. Οι ετοιμασίες για την παράσταση κατακάλι ξεκινούν πολλές ώρες πριν, καθώς οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν χρειάζονται πολύ χρόνο για να ετοιμάσουν τα κοστούμια τους αλλά και το μακιγιάρισμα που απαιτείται.
«Με άξονα το μεϊκάπ, οι χαρακτήρες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: οι πράσινοι, το μαχαίρι, η γενειάδα, οι μαύροι και οι Μινούκου. Τα βασικά χρώματα διαφοροποιούνται ανάλογα με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του και βέβαια πάντα με βάση την παράδοση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μερικοί αποκοιμιούνται, κατά τη διάρκεια του μακιγιαρίσματος, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ώρες. Αποκτώντας εμπειρία, οι ερμηνευτές μαθαίνουν να μπαίνουν στο ρόλο» τόνισε ο Σρι Φακτ Παντμαναμπάν.
Οι ερμηνευτές θα διηγηθούν μια ιστορία από τη Ραμαγιάνα, που αφορά τον Χανουμάν, τον βασιλιά πίθηκο και τα παιδιά του Ράμα, Λουβ και Κους.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα