ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΤΡΑΓΚΙ

09:15 7/9/2012 - Πηγή: Matrix24

Χωρίς άμεσο αντίκτυπο στη χώρα μας η απόφαση της ΕΚΤ. Ελπίδες για αναδρομική εφαρμογή του PSI, στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η κεντρική τράπεζα. Κρίσιμη η συνάντηση Σαμαρά – Ντράγκι.

Η Ευρωζώνη αγόρασε χρόνο κι ελπίδα, ότι θα προχωρήσουν οι προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους, μετά τη χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ,

που προβλέπει απεριόριστες αγορές ομολόγων, όποτε κρίνει σκόπιμο. Η απόφαση τύποις, δεν αφορά την Ελλάδα. Η εξίσωση όμως των νέων ομολόγων που θα αγοράζει η ΕΚΤ με εκείνα των ιδιωτών αφήνει ελπίδες για αναδρομική εφαρμογή του PSI και στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η κεντρική τράπεζα. Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στις ανακοινώσεις του Μάριο Ντράγκι, τα χρηματιστήρια κατέγραψαν κέρδη και οι αποδόσεις των ομολόγων περιφερειακών κρατών υποχώρησαν.

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με τίτλο «Monetary Outright Transactions» (MOT) το οποίο προβλέπει απεριόριστες παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, δημιουργεί ελπίδες για την αποκατάσταση της σημερινής ανισορροπίας όπου άλλες χώρες πληρώνουν υψηλό επιτόκιο για να δανειστούν από την αγορά και άλλες εξαιρετικά χαμηλό.

Το πρόγραμμα, όπως ξεκαθάρισε χθες, ο «Σούπερ Μάριο» της Ε.Ε.,  θα συνοδεύεται από συγκεκριμένους όρους, δηλαδή οι χώρες που θα κάνουν χρήση θα πρέπει να αποδεχθούν ένα είδος Μνημονίου. Από την πιστή ή όχι εφαρμογή του,  θα εξαρτάται η συνέχιση ή μη του προγράμματος.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε, η πρόσκληση της ΕΚΤ για συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Πρόσκληση που έκανε αμέσως δεκτή, χθες, η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Καθώς βέβαια, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, οι αναλυτές αναμένουν την ανακοίνωση των τεχνικών χαρακτηριστικών του προγράμματος για να κρίνουν την αποτελεσματικότητά του.

Ποια είναι όμως τα οφέλη για την Ελλάδα από αυτή την απόφαση της ΕΚΤ;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, τα οφέλη είναι έμμεσα. Και αυτό γιατί η Ελλάδα  θα συνεχίζει να χρηματοδοτείται μέσω που προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, από την Τρόικα, και οι  ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA της ΕΚΤ. Ακόμη και στην ανακοίνωσή της, η ΕΚΤ επισημαίνει ότι για την χώρα μας ισχύουν «οι αποφάσεις αναφορικά με τη μη αποδοχή των ελληνικών ομολόγων που είχε λάβει η ΕΚΤ στις 18 Ιουλίου» και η οποία προβλέπει τη χρηματοδότηση μέσω ELA.

Και τούτο διότι, όπως διευκρίνισε ο Μάριο Ντράγκι, το ΜΟΤ αφορά αγορές ομολόγων που λήγουν μέσα σε 1 έως 3 έτη. Τα ελληνικά ομόλογα μετά το κούρεμα είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας. Τα μικρότερης διάρκειας ομόλογα της Ελλάδας, από το PSI και μετά, λήγουν το 2023.

Εκεί που υπάρχει μια ελπίδα φωτός, που προϋποθέτει βέβαια σκληρή πολιτική διαπραγμάτευση, είναι στη δυνατότητα εξίσωσης  των νέων ομολόγων που θα αγοράζει η ΕΚΤ με εκείνα των ιδιωτών.

Αυτό,  αφήνει ελπίδες για αναδρομική εφαρμογή του PSI και στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Καθώς δηλαδή, η  ΕΚΤ απεμπολεί το καθεστώς προτιμητέου πιστωτή γ

Keywords
Τυχαία Θέματα