ΚΙΝΕΖΟΙ …ΣΚΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ APPLE

Οι υπεύθυνοι της εταιρείας Apple στην Κίνα εξαναγκάζουν τους υπαλλήλους τους να εργάζονται σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους, ενώ τους πληρώνουν ελάχιστα για τη δουλειά που παράγουν, σύμφωνα με έρευνα.

Η έρευνα διεξήχθη από την οργάνωση Παρατηρητήριο Εργασίας Κίνας (China Labor Watch), η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ και καταγγέλλει (μεταξύ άλλων) ότι οι υπερωρίες των εργαζόμενων στα εργοστάσια της Apple

φτάνουν τις 100 έως 130 ώρες μηνιαίως, μολονότι ο νόμος στην Κίνα ορίζει ότι δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 36. «Η έρευνα που αφορά δέκα εργοστάσια στην Κίνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αλυσίδα παραγωγής της Apple χαρακτηρίζεται από συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία και πολύωρη εργασία που δεν αμείβεται επαρκώς», σημειώνει η οργάνωση.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση ατομικές συνεντεύξεις με υπαλλήλους, τις απαντήσεις που έδωσαν ορισμένοι στα ερωτηματολόγια που τους δόθηκαν, αλλά και την αυτοψία που πραγματοποίησαν μυστικά μέλη της οργάνωσης που επισκέφθηκαν τους χώρους εργασίας.

Τον περασμένο Μάρτιο μια άλλη αμερικανική οργάνωση, η Fair Labor Association (FLA) είχε δώσει στη δημοσιότητα τη δική της έκθεση -στην οποία επίσης κατήγγειλε την πολύωρη απασχόληση των εργαζομένων- αφού επισκέφθηκε τρεις υπεργολάβους της Apple στην Κίνα, με την έγκριση της εταιρείας. Μετά τη δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης, η ταϊβανέζικη Foxconn, ο κυριότερος κατασκευαστής προϊόντων Apple, είχε υποσχεθεί ότι θα συμμορφωθεί με την κινεζική νομοθεσία. Στα εργοστάσιά της στη νότια Κίνα είχαν σημειωθεί πολλές αυτοκτονίες, το 2010 και το 2011, ενώ οι εργαζόμενοι είχαν προχωρήσει και σε κινητοποιήσεις.

Ωστόσο η China Labor Watch διαπίστωσε ότι «οι παραβιάσεις του εργατικού δικαίου στην Foxconn παρατηρούνται σχεδόν σε όλα τα άλλα εργοστάσια που δουλεύουν για την Apple και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι χειρότερες σε σχέση με εκείνες της Foxconn». Συχνά οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέσα σε εκκωφαντικό θόρυβο, εκτίθενται σε τοξικές ουσίες και τραυματίζονται κατά το χειρισμό των μηχανημάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα