Κλεμμένα κορίτσια

«Απήγαγα τα κορίτσια σας» είπε χαμογελαστός κοιτώντας το φακό ο αρχηγός της ισλαμικής ομάδας Μπόκο Χαράμ , Αμπουμπακάρ Σεκάου, στο βίντεο που κυκλοφόρησε μετά την αρπαγή των κοριτσιών από το σχολείο που τα έστειλαν οι δικοί τους για να μάθουν γράμματα. Τα 200 κορίτσια που απήχθηκαν τον περασμένο μήνα από σχολείο τους στην Τσίμποκ , ξαναβάζουν στη διεθνή ατζέντα το μεγάλο πρόβλημα του trafficking στη Νιγηρία.

Καθόλου τυχαίο που μετά το τέλος του debate, οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σήκωσαν λευκά χαρτιά με το σύνθημα #BringBackOurGirls, ανεβάζοντας στο Twitter

φωτογραφίες τους λέγοντας πως «σε αυτό συμφωνούμε όλοι».

«Θα τα πουλήσουν στην αγορά , μα τον Αλλάχ . Υπάρχει μια αγορά για την πώληση ανθρώπων». Άλλωστε στη διάλεκτο Χαούσα ,Μπόκο Χαράμ σημαίνει «Είναι αμάρτημα η Δυτική παιδεία».

Την ίδια ώρα που γίνεται η μίνι αφρικανική σύνοδος κορυφής στο Παρίσι για το σχεδιασμό κοινής στρατηγικής κατά της ισλαμικής οργάνωσης , η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι 1,2 εκατομμύρια παιδιά πέφτουν θύματα εμπορίας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στοιβαγμένα σαν τα ζώα μέσα σε φορτηγά, δεμένα πισθάγκωνα, τα τρομοκρατημένα κορίτσια αναγκάζονται να ασπαστούν το Ισλάμ και να οδηγηθούν για 12 δολάρια στα σκλαβοπάζαρα της αφρικανικής ηπείρου.

«Τα κορίτσια που απήγαγε η Μπόκο Χαράμ μπορεί να οδηγηθούν σε καταναγκαστικούς γάμους με στρατιώτες. Η υπόθεση μοιάζει πολύ με την απαγωγή των παιδιών από τον Αντιστασιακό Στρατό του Κυρίου στην Ουγκάντα και σε άλλες αφρικανικές χώρες», αναφέρει ο Μπέντζαμιν Λόρενς, ειδικός για την εμπορία ανθρώπων στην Αφρική , καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Νέα Υόρκη.

«Μπήκαν στο σχολείο μας και νομίζαμε ότι ήταν στρατιώτες. Όταν ανακαλύψαμε την αλήθεια ήταν πολύ αργά και δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα», είπε η Ταμπίτα Ουάλσε, μια από τις μαθήτριες που σώθηκαν, στην εφημερίδα «Sunday Punch».

Η Νιγηρία είναι μια σημαντική περιοχή για τα θύματα εμπορίας παιδιών που προέρχονται από πολλές χώρες , κυρίως για οικιακές εργασίες, για τα ορυχεία, για εργασία σε φυτείες καφέ.

Ο πόλεμος ,η φτώχεια, οι φυσικές καταστροφές , η κακή επιβολή του νόμου είναι οι παράγοντες που οδηγούν στην εκμετάλλευση των παιδιών. Ακόμη και όταν η φτώχεια φύγει , οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα είναι ευάλωτοι σε υποσχέσεις για τα παιδιά τους και συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Οπλισμένοι με βαριά όπλα, οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ εισβάλλουν σε προαύλια οικοτροφείων και αφού σκοτώσουν τους φοιτητές αρπάζουν τις φοιτήτριες και τις υποχρεώνουν να γίνουν μουσουλμάνες και να εγκαταλείψουν την εκπαίδευση. Πρόκειται για «μια χονδροειδή παρερμηνεία του Ισλάμ» δηλώνει η Διεθνής Ισλαμική Ακαδημία που εδρεύει στη Τζέντα.

Κοίταζα την απόγνωση στο βλέμμα των κοριτσιών που κρατούνται από την τρομοκρατική οργάνωση. Το βίντεο που έστειλαν σε ξένο πρακτορείο οι τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ σοκάρει και τους πιο ψύχραιμους. Τα κορίτσια δεμένα πισθάγκωνα, έχουν καλυμμένο από την κορυφή ως τα νύχια το σώμα τους και απαγγέλλουν στίχους από το Κοράνι. Κανένας δεν ξέρει τι σκέφτονται ή αν ελπίζουν ότι γρήγορα θα επιστρέψουν στους γονείς τους.

Η ίδια έκφραση απλώνεται και στα πρόσωπα των γυναικών που διαδηλώνουν για την επιστροφή τους. Η πρώτη Κυρία της Αμερικής ζητά την απελευθέρωση των κοριτσιών ενώ η Κάρλα Μπρούνι και η Βαλερί Τριερβελέρ συμμετέχουν σε εκδήλωση στο Παρίσι.

Γιατί καθυστέρησε τόσο η βοήθεια της διεθνούς κοινότητας κατά της Μπόκο Χαράμ;

Μπορεί άραγε η διεθνής δραστηριοποίηση να προστατεύσει τα κορίτσια από την ισλαμική οργάνωση;

Το πρόβλημα της Μπόκο Χαράμ , ή ο «μποκοχαραμισμός» όπως τον αποκαλεί ο βραβευμένος με Νόμπελ νιγηριανός συγγραφέας Ουόλε Σογίνκα , «είναι το αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών που έχουν πίσω τους μερικές δεκαετίες». Η κυβέρνηση της Νιγηρίας , λόγω του αποικιακού παρελθόντος καθυστέρησε να ζητήσει βοήθεια από τη Δύση. Πολλοί γονείς απογοητευμένοι από την κυβέρνηση ψάχνουν μόνοι τα κορίτσια τους στη γειτονική ζούγκλα Σαμπίσα.

Η Ασάμπε Κουαμπούρα είναι δασκάλα στο χωριό Τσιμπόκ της Νιγηρίας. Κάθεται ανάμεσα στα κατεστραμμένα θρανία και περιμένει να ξαναδεί τα κορίτσια να επιστρέφουν στο σχολείο τους.

Το χωριό δεν έχει ηλεκτρικό και διαδίκτυο και δεν ξέρει για την διεθνή κινητοποίηση και την καμπάνια #bringbackourgirls(φέρτε πίσω τα κορίτσια μας).

«Απαιτούμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να αναθέσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να ασκήσει διώξεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εναντίον όλων των στελεχών της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ , οι οποίοι αμαυρώνουν την εικόνα της μουσουλμανικής θρησκείας» δήλωσε η Γενική Συνομοσπονδία Φεμινιστικών Οργανώσεων του Νίγηρα.

Σαν λάφυρα πολέμου, τα κλεμμένα κορίτσια της Νιγηρίας στοιχειώνουν τα όνειρα της πολιτισμένης Δύσης. Η Νιγηρία είναι αμφίβολο κατά πόσο μπορεί να ελέγξει τους απαγωγείς τρομοκράτες αλλά και τους διεθνείς σωτήρες. Στη χώρα των μεγάλων αντιθέσεων, του θρησκευτικού φανατισμού αλλά και των μεγάλων προσδοκιών, οι κλεμμένες μαθήτριες είναι οι παράπλευρες απώλειες ενός πολέμου χωρίς τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα