«Κολλημένοι» με το διαδίκτυο μικροί & μεγάλοι

Το Διαδίκτυο έχει αναδειχτεί σε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέσο για προσωπική επικοινωνία, ακαδημαϊκή έρευνα, ανταλλαγή πληροφοριών και ψυχαγωγία. Ενώ, όμως, τα θετικά στοιχεία είναι πασιφανή, αυξάνεται διαρκώς η ανησυχία για την ανάπτυξη παθολογικών συμπεριφορών σε σχέση με αυτό.

Οι επιδράσεις στη σωματική υγεία από την πολύωρη έκθεση στην οθόνη και τον καθιστικό τρόπο ζωής, ο εθισμός στο Διαδίκτυο, στο διαδικτυακό τζόγο και τη διαδικτυακή

πορνογραφία, η υπερβολική ενασχόληση των νέων με τα διαδικτυακά παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, η ανάδυση νέων τύπων αντικοινωνικών συμπεριφορών που εκφράζονται με την παρενόχληση, τον εκφοβισμό, το ηλεκτρονικό έγκλημα και τις διαδικτυακές αυτοκτονίες απασχολούν πλέον επιστήμονες διαφορετικών επιστημονικών πεδίων.

Με δεδομένο ότι οι παθολογικές συμπεριφορές που αναπτύσσονται στο Διαδίκτυο από ενηλίκους και παιδιά έχουν σημαντικές συνέπειες κοινωνικής, επαγγελματικής και ψυχολογικής φύσης, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, παρουσία πλήθους κόσμου, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, επιστημόνων, επιχειρηματιών, εκπροσώπων της Ιεραρχίας, δημοσιογράφων και καθηγητών αλλά και παιδιών, το βιβλίο «Εθισμός στο διαδίκτυο και άλλες διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου» των συγγραφέων Μ. Σφακιανάκη, Κ. Σιώμου και Γ. Φλώρου.

Το βιβλίο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο οδηγό γνωριμίας με αυτές τις παθολογικές συμπεριφορές αλλά και να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των εξαρτήσεων και στήριξης των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από την παθολογική χρήση του Διαδικτύου. Μπορεί δε να διαβαστεί τόσο από εκπαιδευτικούς όσο και από γονείς.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Α.Θ. Μακαριότης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρος Β’ ενώ μίλησαν γι’ αυτό οι κ.κ. Κώστας Γιαννόπουλος, Πρόεδρος στο «Χαμόγελο του Παιδιού», Mιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής / Διευθυντής Πληροφορικής MIT Media Lab, Άννα Λυδάκη, αν. Καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο – Τμήμα Κοινωνιολογίας, Δημήτρης Καμπουράκης, Δημοσιογράφος-Συγγραφέας.

Όπως είπε ο συγγραφέας του βιβλίου, κ. Μ. Σφακιανάκης, σήμερα το 53% των ελληνικών νοικοκυριών και ποσοστό 92% των νέων ηλικίας 12 -16 ετών μπαίνουν στ διαδίκτυο καθημερινά από 2 έως και 4,5 ώρες! Επισήμανε ότι θα πρέπει να μπουν κανόνες, οι οποίοι δυστυχώς δεν υπάρχουν για να αποφευχθεί ο ιντερνετισμός, δηλαδή ο εθισμός στο διαδίκτυο. Βασικά συμπτώματα είναι ότι ο “ασθενής” ασχολείται όλη μέρα με τον υπολογιστή του και γίνεται ακοινώνητος, χάνει κάθε επαφή με τον έξω κόσμο, κατ’ επέκταση απομονώνεται.

Πρόσθεσε παράλληλα, ότι και οι ενήλικες είναι «κολλημένοι» με το διαδίκτυο κυρίως μέσω του chat ενώ πολλοί τζογάρουν…

Ο κ. Γιαννόπουλος εξήρε τη σημασία της εκδήλωσης και σημείωσε ότι οι διαστάσεις του προβλήματος με την παιδική παρενόχληση και κακοποίηση είναι πλέον άκρως ανησυχητικές ενώ ο κ. Μπλέτσας τόνισε πως η κοινωνία έχει υποστεί ένα σοκ με την είσοδο των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας και σε αυτές τα παιδιά, όπως στο διαδίκτυο, δείχνουν πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα