Κρατικοί πόροι και ΜΜΕ «έβγαλαν» τον Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε αθέμιτη χρήση κρατικών πόρων στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του για την προεδρία ενώ η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης ήταν προκατειλημμένη υπέρ του, δήλωσαν εκλογικοί παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία την Ευρώπη.

«Κρατικοί πόροι προσέφεραν στον πρωθυπουργό ένα πλεονέκτημα», δήλωσε η Όσα Λίντεσταμ, σουηδέζα βουλευτής και μέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Τουρκία.

«Ήταν σαφές πως ένας υποψήφιος, ο πρωθυπουργός της

Τουρκίας, κυριαρχούσε στην κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης και αυτό ήταν σχεδόν σίγουρα προς όφελός του», δήλωσε η Αλεκνάιτε Αμπράμκιενε, μια λιθουανή βουλευτής.

Οι παρατηρητές παρατήρησαν επίσης βελτιώσεις, επισημαίνοντας πως έγιναν και εκστρατείες σε γλώσσες πέραν της τουρκικής, εννοώντας την κουρδική.

Πώς είδε ο τουρκικός Τύπος το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών

Ως «ιστορική» νίκη, που σηματοδοτεί την «γέννηση μιας Νέας Τουρκίας», ή μια «επανάσταση» ερμηνεύει ο Τύπος της Τουρκίας το χθεσινό αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών.

«Ο 12ος Πρόεδρος ο Ερντογάν» (Zaman), «Η ιστορική νίκη του Ερντογάν» (Haberturk), «Ο άνθρωπος του λαού πάει στο Προεδρικό Μέγαρο της Τσάνκαγια με το 52% της στήριξης. Εκλέξαμε τον (εκτελεστικό) Πρόεδρο μας» (Sabah), «Τερμάτισε στην αναμέτρηση από τον πρώτο γύρο» (Milliyet), «Καλώς ήρθες νέα Τουρκία» (Yeni Safak), «CHP + MHP + Γκιουλενιστές και 12 ακόμα κόμματα σβήστηκαν από το χάρτη. Δεν μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο» (Takvim), «Ο λαός για ένατη φορά έδωσε το πράσινο φως στον ‘Αρχηγό'» (Yeni Akit). Η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου, φιλοκυβερνητική και μη, αφιερώνει πολλές σελίδες στη νίκη του Ερντογάν στις χθεσινές εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου από το λαό, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας.

Ο αντιπολιτευόμενος Τύπος σχολιάζει ωστόσο: «Αναζητείται γλάστρα να κάνει τον Πρωθυπουργό» (Sozcu), «Η ψήφος είναι αρκετή για το Προεδρικό Μέγαρο, αλλά δεν αρκεί για την εισαγωγή προεδρικού συστήματος» (Taraf), «Διαμάχη για τον Γκιουλ στο ΑΚΡ προτού ο Ερντογάν αναλάβει την Προεδρία» (Cumhuriyet), «Ελέγχει το χρήμα και τα Μέσα ενημέρωσης , ελέγχει το κράτος και κέρδισε με το 51,8% των ψήφων: Η μισή χώρα δεν τον θεωρεί ως νόμιμο Πρόεδρο» (Birgun). Η γκιουλενική Today's Zaman σχολιάζει ότι ο Ερντογάν «μετά βίας» κέρδισε τις εκλογές.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ο Ερντογάν συγκέντρωσε το 51,96% των ψήφων, ο Ιχσάνογλου το 38,33% και ο Ντεμίρτας το 9,71% των ψήφων. Ο Ερντογάν επικράτησε σε 54 νομούς (Κεντρική και Ανατολική Τουρκία και Μαύρη Θάλασσα), ο Ιχσάνογλου σε 16 νομούς (κυρίως στα παράλια της χώρας και στην περιοχή του Αιγαίου) ενώ ο Ντεμίρτας επικράτησε σε 16 νομούς στα νοτιοανατολικά της χώρας.

Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη εκλογική νίκη του Ερντογάν, ο οποίος πλέον είναι ο 12ος Πρόεδρος της Τουρκίας.

Η υποστήριξη στον κοινό υποψήφιο του CHP και ΜΗΡ, κ. Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, ήταν πολύ μικρότερη από το ποσοστό που είχαν συγκεντρώσει τα δύο αυτά κόμματα της αντιπολίτευσης στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

«Το αποτέλεσμα ήταν επιτυχία για τον Ιχσάνογλου αλλά αποτυχία για τα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που τον πρότειναν», λέει η επικεφαλής της Milliyet στην Άγκυρα, Σερπίλ Τσεβικτζάν, ενώ η Ασλί Αϊντίντασμπας, πολιτικός αναλυτής της ίδιας εφημερίδας, χαρακτήρισε το αποτελέσματα ως «ιστορική αυτοκτονία» για την αντιπολίτευση.

«Ο χαμένος των εκλογών δεν είναι ο Ιχσάνογλου αλλά το CHP και ΜΗΡ», σχολιάζει και ο Μεχμέτ Γιλμάζ της Χουριέτ και επισημαίνει ότι οι ψηφοφόροι του ΜΗΡ ψήφισαν τον Ερντογάν.

Η απόφαση να προτείνουν τα δυο κόμματα της αντιπολίτευσης έναν, χαμηλού προφίλ, κοινό υποψήφιο είχε σαν αποτέλεσμα την χαμηλή προσέλευση στις κάλπες των παραδοσιακών τους ψηφοφόρων, υποστηρίζει ο αρθρογράφος τη Χουριέτ. Ο λόγος που οι δύο αρχηγοί , του CHP και του ΜΗΡ, πρότειναν τον σχετικά άγνωστο και χαμηλών τόνων Ιχσάνογλου ως κοινό υποψήφιο ήταν ο φόβος ότι ένας άλλος κοινός υποψήφιος «θα απειλούσε τις θέσεις τους», υποστηρίζει ο κ. Γιλμάζ .

Ο κ. Γιλμάζ προβλέπει ότι οι δύο αρχηγοί δεν θα παραιτηθούν και θα οδηγήσουν τα δύο κόμματα σε μία ακόμα εκλογική ήττα, αυτήν των γενικών εκλογών του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα