Κυψέλες δημιουργίας κόντρα στην κρίση

Μια μονάδα παραγωγής βιοαερίου η οποία συλλέγει ζωικά περιττώματα από κτηνοτροφικές μονάδες για την παραγωγή ρεύματος και θερμότητας. Μια εταιρεία φυτικών καλλυντικών που εκμεταλλεύεται φυτά άλλων χωρών με βιοτεχνολογική μέθοδο. Το πρώτο online ηλεκτρονικό λεύκωμα μωρού όπου οι γονείς μπορούν να καταγράψουν στοιχεία για τα μωρά τους. Ξενοδοχεία για άτομα με αναπηρία. Έξυπνοι κάδοι που μετράνε και καταλαβαίνουν τι ανακυκλώσιμα αγαθά έχει ρίξει ο χρήστης και συνδέονται

στο ίντερνετ προσφέροντας στους χρήστες μέσω διαγωνισμών και παιχνιδιών επιπλέον κίνητρα για ανακύκλωση. Ένας τουριστικός ψηφιακός πράκτορας για εναλλακτικές εκδρομές. Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πρωτότυπες ιδέες, που φιλοδοξούν οι νέοι δημιουργοί τους να βγάλουν στην αγορά, μετά το πέρας της τετράμηνης παραμονής τους στις «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας».

Εκτός από τον επαγγελματικό χώρο στους νεαρούς επιχειρηματίες, παρέχεται οργανωμένη καθοδήγηση καθώς και υποτροφία που τους εξασφαλίζει τα προς το ζην, ώστε να μπορούν να αφοσιωθούν αποκλειστικά στο project που έχουν αναλάβει.

«Οι Κυψέλες Επιχειρηματικότητας είναι το πρώτο του είδους του πρόγραμμα το οποίο τρέχει στην Ελλάδα. Το σκεπτικό του project είναι να βοηθήσει νέους φερέλπιδες επιχειρηματίες να βγουν στην αγορά. Προς το σκοπό αυτό, δίνουμε μια υποτροφία 800 ευρώ σε όλους τους υπότροφους και διοργανώνουμε μια σειρά μαθημάτων 70 ωρών και 11 θεματικών ενοτήτων, οι οποίες τους βοηθούν να κάνουν μια προβολή της ιδέας τους μετά το πέρας του τετραμήνου στην αγορά. Ο κύκλος των μαθημάτων αυτών αφορά σε νομικά, οικονομικά, λογιστικά, μάρκετινγκ, εταιρική παρουσίαση, εργαλεία χρηματοδότησης» δηλώνει στο matrix24.gr ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

«Μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε πράγματα με τα οποία δεν είχαμε ασχοληθεί, όπως χρηματοοικονομικά και λογιστικά. Παράλληλα έχουμε “μέντορινγκ”, δηλαδή υπάρχει κάποιος σύμβουλος επιχειρήσεων ο οποίος μας βοηθάει σε κάθε μας βήμα» δηλώνει ο Θανάσης Κάλτσας από την ομάδα BIO GAS.

«Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί ακόμα κι αν δεν προκύψει κάτι, δηλαδή δεν εξελιχθεί το επιχειρηματικό σχέδιο του καθενός, αφενός έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε σε αυτό το χώρο όλοι μαζί, και αφετέρου οι γνωριμίες που κάνουμε, τα μαθήματα και η εμπειρία που αποκτούμε είναι κέρδος στο τέλος», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Πάνος Πισκόλιου από την ίδια ομάδα και μαζί του συμφωνεί και ο Αλμπανίδης Ευάγγελος από την ομάδα Social Green: «Ακόμα κι αν δεν πραγματοποιηθεί η ιδέα μας, είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία. Άλλωστε, άμα δε γίνει, καταλαβαίνεις ενδεχόμενα λάθη που έχεις κάνει, οπότε είσαι πιο έτοιμος για την επόμενη φορά να είσαι πιο σίγουρος ότι θα πετύχεις».

«Το σημαντικό είναι ότι μου έδωσε το κίνητρο να ασχοληθώ περισσότερο σοβαρά με την ιδέα μου, να φτιάξω επιχειρηματικό πλάνο και να ασχοληθώ με αυτό με συνέπεια» μας λέει η Κατερίνα Βογιατζάκη από την ομάδα Explore Greece.

Μπορεί οι καιροί να είναι δύσκολοι οικονομικά, ωστόσο οι νέοι επιχειρηματίες δηλώνουν αισιόδοξοι. «Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε, πιστεύουμε πολύ σε αυτό που κάνουμε» μας λέει η Κερασία Καραλευθέρη. «Πιστεύουμε ότι αν προσπαθήσουμε πολύ, οι κόποι μας θα καρποφορήσουν» δηλώνει ο Ευάγγελος Γιαγκλίσης από την ομάδα EY ZHN.

Το πρόγραμμα έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ μέχρι το 2015. Στις 14 Ιουνίου η πιλοτική φάση ολοκληρώνεται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στη συνέχεια θα επεκταθεί σε Πάτρα και Ηράκλειο, και μέχρι το τέλος του 2015, 1.200 υπότροφοι θα έχουν επωφεληθεί από τις Κυψέλες Επιχειρηματικότητας. «Σε κάθε περίπτωση, οι “Κυψέλες Επιχειρηματικότητας” δεν είναι πανάκεια στην κρίση, απλά αυτό στο οποίο στοχεύει είναι να δώσει στους νέους τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους και να ατενίσουν το μέλλον με τις δυνάμεις τους πιο αισιόδοξα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κανελλόπουλος.

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑΚΗΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα