Κυβερνητικό μπλόκο στην επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων της πρώτης εφεδρείας

Πίσω από τη συμφωνία με την Τρόικα, τις καταργήσεις των οργανικών θέσεων και τη δέσμευση μία πρόσληψη κάθε 5 αποχωρήσεις, κρύβεται η κυβέρνηση αρνούμενα να επανατοποθετήσει στο δημόσιο, τους υπαλλήλους της πρώτης εφεδρείας που κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματική.

Πρόκειται για υπαλλήλους οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από την υπηρεσία λόγω αυτοδίκαιης απόλυσης κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 33 του Ν. 4024/2011 του

ν. 4024/2011 («Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015») ή είχαν τεθεί και εξακολουθούσαν μέχρι πρότινος να τελούν υπό καθεστώς προσυνταξιοδοτικής διαθεσιμότητας...

Βέβαια, οι διατάξεις αυτές κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, και τώρα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αντί να εφαρμόσει την δικαστική απόφαση, θέτει νέες προϋποθέσεις για να τοποθετηθούν ξανά στις υπηρεσίες τους, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με το Βήμα, το υπουργείο υποστηρίζει πως ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις).

Με έγγραφο που εστάλη στις 28 Απριλίου 2014 από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προς όλα υπουργεία και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, διευκρινίζεται ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επαναφοράς των υπαλλήλων αυτών στις υπηρεσίες τους είναι η έκδοση απόφασης κατανομής του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κι αυτό, ώστε, όπως σημειώνεται στο έγγραφο να διασφαλιστεί η πιστή εφαρμογή διατάξεων, που ορίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «ο αριθμός των ετήσιων προσλήψεων και διορισμών του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στους φορείς της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 3812/2009 δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος συνολικά από το λόγο ένα προς πέντε (μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις)».

Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι λαμβάνεται υπ' όψιν ότι, αφενός μεν, οι οργανικές θέσεις των υπαλλήλων καταργήθηκαν αυτοδικαίως και αφετέρου με την επαναφορά τους στην Υπηρεσία προκαλείται αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη Βουλή σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (κ.κ.Δημήτρης Στρατούλης και Αλέξης Μητρόπουλος) αρχές Μαρτίου είχε διαβεβαιώσει για την πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ για την προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα-εφεδρεία. Μάλιστα, είχε εκδοθεί και εγκύκλιος με οδηγίες για την υποβολή αίτησης από όσους επιθυμούν την επαναφορά τους στην υπηρεσία, και μάλιστα σε θέση της κατηγορίας και του κλάδου που υπηρετούσαν.

Τώρα με το νέο έγγραφο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης προστίθενται νέες απαιτήσεις…

Keywords
Τυχαία Θέματα