«Λαβωμένο» το ΠΑΣΟΚ από τη χθεσινή ψηφοφορία

Αιτία στάθηκε η υπερψήφιση εκ μέρους της, της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, η «πράσινη» ΚΟ μετρά πλέον 27 βουλευτές και η κυβερνητική πλειοψηφία 154, την ώρα που τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται σειρά «δύσκολων» ψηφοφοριών στη Βουλή.

Για το ΠΑΣΟΚ πάντως, η διαγραφή της κ.Τζάκρη από την ΚΟ του ήταν περίπου αναμενόμενη από καιρό,

μετά από τις πολλαπλές διαφοροποιήσεις της επί μήνες από την κυβερνητική γραμμή, αλλά ακόμα και από την γραμμή και τη ρητορική του ΠΑΣΟΚ. Κανείς πάντως, δεν περίμενε ότι αυτό θα γινόταν χθες, καθώς η κ.Τζάκρη είχε φροντίσει να μην γνωστοποιήσει σε κανέναν την πρόθεσή της να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είχε αφήσει καν να υπονοηθεί το παραμικρό, αποφεύγοντας για πρώτη ίσως φορά να πάρει τον λόγο κατά τη διάρκεια της τριήμερης συζήτησης στη Βουλή. Μόνο μετά την διαγραφή της από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, με δήλωσή της, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι οι συμπολίτες της την εμπιστεύθηκαν «για να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα και όχι για να επικυρώνει τα email των δανειστών». «Η κυβέρνηση αυτή χαρακτηρίζεται από πλεόνασμα κοινωνικής αναλγησίας, ανικανότητας και έλλειμμα δημοκρατίας και σχεδίου για την έξοδο από την κρίση», σημείωσε, δικαιολογώντας την ψήφο της, την οποία και χαρακτήρισε «πράξη ευθύνης» απέναντι στην χώρα.

Πέραν όμως του πλήγματος αυτού, η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε ίσως να συσπειρωθεί στον βαθμό που ανέμενε, όταν «ευχαριστούσε» τον κ.Τσίπρα για την ευκαιρία που έδινε στην κυβέρνηση με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας, και για έναν ακόμα λόγο. Τέσσερις επιπλέον βουλευτές, δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι η ψήφος εμπιστοσύνης που έδωσαν χθες στην κυβέρνηση δεν είναι ενδεικτική της στάσης τους στο μέλλον.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης που μίλησε για «υφαρπαγή της ψήφου εμπιστοσύνης του», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν είναι λευκή επιταγή, ούτε προδικάζει την αυριανή μέρα». Κατόπιν τούτου, και στον βαθμό που θα αναλογιστεί κανείς ότι στην «αυριανή μέρα» της κυβέρνησης περιλαμβάνονται από τον περιβόητο ενιαίο φόρο ακινήτων ως την ψήφιση του …προϋπολογισμού, αντιλαμβάνεται την «απειλή» στον λόγο του πρώην υπουργού, που δεν έχει διστάσει και στο παρελθόν να διαφοροποιηθεί από τη γραμμή του κόμματος.

«Λευκή επιταγή» αρνήθηκε να δώσει δια συνεντεύξεώς του και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, «συνήθης ύποπτος» τον τελευταίο καιρό για διαφοροποιήσεις (σ.σ. κυρίως δια της αποχής, παρότι χθες βρέθηκε στην ψηφοφορία και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση) σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες.

Την ίδια ώρα, για «επώδυνη ψήφο ανοχής» μίλησε ο πρώην υπουργός Θάνος Μωραΐτης, καλώντας την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά (που θύμισε πως είναι πρωθυπουργός με «παραχώρηση» του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως αν δεν μπορεί να διαπραγματευτεί, μπορούν να βρεθούν άλλες λύσεις) να μην δοκιμάζει την αντοχή αυτής της …ανοχής.

Ότι η καταψήφιση εκ μέρους του της πρότασης μομφής δεν είναι «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση είπε και ο Μιχάλης Κασσής, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν πρόκειται για εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση για ανεξέλεγκτη λειτουργία, αλλά και για σειρά πραγμάτων, από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, που χαρακτήρισε «έκτρωμα» ως την άρση των πλειστηριασμών, ή τη λήψη νέων οριζόντιων, κάθετων και πλάγιων μέτρων…

Ειδικά πάντως, για τους τέσσερις τελευταίους βουλευτές, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, αντιμετώπιζαν χθες, πριν από την ψηφοφορία, χωρίς ιδιαίτερη ανησυχία τις δηλώσεις τους, κάνοντας λόγο για «επαναστάτες εκ του ασφαλούς» και αφήνοντας να εννοηθεί πως διαφοροποιούνται για να καταγραφεί η διαφωνία τους, αλλά δεν επιθυμούν να πλήξουν το κόμμα που υπηρετούν επί χρόνια, κάποιοι και από υπουργικές θέσεις στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα