ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΝΕΣ, ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΖΙΡΟΣ

Στο 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων σε ιδιωτικές κλινικές και ιατρούς. Τα στοιχεία δείχνουν 7% κάτω οι γέννες το 2012 αλλά και  10% πάνω ο τζίρος των ιδιωτικών κλινικών το τρίμηνο. Με το σταγονόμετρο πληρώνει ο ΕΟΠΠΥ.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Έμφραγμα στην αγορά των ιδιωτικών νοσοκομείων προκαλεί η αδυναμία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) να αποπληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις του με δεδομένη την κλειστή στρόφιγγα των τραπεζών.

Την περασμένη Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεκίνησε η προκαταβολή του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. προς τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια για το μήνα Φεβρουάριο, ενώ και για τον Ιανουάριο καταβληθήκαν μόνο προκαταβολές.

Το πρόβλημα ρευστότητας είναι εμφανές και έγκυροι κύκλοι της αγοράς σημειώνουν ότι οι εν συνόλω οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων τόσο στις ιδιωτικές κλινικές όσο και στους συμβεβλημένους ιατρούς ανέρχονται στα 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που επιμερίζεται σε 700 εκατ. ευρώ (τα υψηλότερα χρέη προς Ιατρικό και Euromedica) στα ιδιωτικά νοσοκομεία και 800 εκατ. ευρώ στους ιατρούς. Χαρακτηριστικό της ασυνέπειας της πολιτείας προς την αγορά είναι ότι σήμερα υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία τα οποία οφείλουν στα νοσοκομεία από το 2007.

Την ίδια ώρα εκκρεμεί πάντως υπουργική απόφαση για haircut της τάξεως του 5-10% στις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τις κλινικές οι οποίες έχουν αναγκαστικά υιοθετήσει μεθοδολογία συντήρησης των δυνάμεων τους.

Η αγορά βρίσκεται ελλείψει «ζεστού χρήματος» στην εντατική, αφού η τράπεζες αδυνατούν να ενισχύσουν τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να γίνονται ελάχιστες αυξήσεις κεφαλαίου, επενδύσεις επιδερμικού χαρακτήρα και να μην πληρώνονται οι προμηθευτές. Παράλληλα σύμφωνα με τη γλώσσα των αριθμών οι προβλέψεις του υπουργείου Υγείας γίνεται εύκολα διακριτό ότι έχουν «πέσει έξω» αναφορικά με τους προϋπολογισμούς τόσο για τη φαρμακευτική δαπάνη όσο και στις δαπάνες για τα δημόσια νοσοκομεία.
Κοινός τόπος είναι ότι η αγορά βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο δεδομένου ότι, δημόσια νοσοκομεία θα κλείσουν εντός του 2013, τα ασφαλιστικά ταμεία εμφανώς «χωλαίνουν» ταμειακά, ενώ αναμένεται αύξηση της ιδιωτικής ασφάλισης. Ακόμη ειρήσθω εν παρόδω αναμένονται αλλαγές και στην πρωτοβάθμια υγεία. Είναι εμφανές ότι ιδιωτικές κλινικές και ασφαλιστικές εταιρείες βρίσκονται σε περίοδο επαναπροσδιορισμού της σχέσης τους. Ρυθμιστικός παράγοντας είναι οι αμοιβές των ιατρών οι οποίες βρίσκονται πιο ψηλά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ολλανδία κ.λ.π.) Οι περισσότερες κλινικές ενοχλούνται με τη μη κατανόηση των δυσκολιών της εποχής από πλευράς ιατρών, οι οποίοι διατηρούν, εν αντιθέσει με τις μονάδες, υψηλές τις αμοιβές τους.

Τζίρος

Κατά τα άλλα αυξημένος εμφανίζεται ο κύκλος εργασιών το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όλων των κλινικών ελέω ΕΟΠΥΥ που διεύρυνε τις επιλογές των ασφαλισμένων, αλλά και των 5.000 περίπου Λίβυων, με ποσοστό που κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 10% περίπου.

Σε πτώση ύψους 7% κινείται ο αριθμός των γεννών ποσ

Keywords
Τυχαία Θέματα