Λιοντάρι στον Αλέξανδρο Αβρανά

Το Φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας βράβευσε τον ‘Ελληνα Αλέξανδρο Αβρανά και από κοντά τον σεμνότατο Θέμη Πάνου.
Επιτυχία πρώτης γραμμής και πραγματικός άνεμος αισιοδοξίας για τις ικανότητες ενός νεαρού (είναι μόλις 36 ετών) που τώρα αρχίζει την σταδιοδρομία του. Το βιογραφικό του είναι λιτό και συνάμα υπόσχεται : κατάγεται από τη Λάρισα, είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας με εξειδίκευση στη γλυπτική έχοντας

κάνει μεταπτυχιακές σπουδές στο Univeritat der Kunste του Βερολίνου. Έχει κερδίσει τρεις φορές υποτροφία από το ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις εντός και εκτός Ελλάδος αποσπώντας πολλές διακρίσεις. Στον κινηματογράφο εμφανίστηκε το 2003.

Ωστόσο το 2008 βραβεύτηκε στο 49 Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία του «Without» αποσπώντας επτά βραβεία. Τη μουσική έγραψε ο Κωνσταντίνος Βήτα.

Μολονότι ευχόμαστε θριάμβους και εκτυφλωτικές επιτυχίες στην Έβδομη Τέχνη, μπορούμε να σχολιάσουμε κατά ένα τρόπο την παρουσία ενός ντόπιου σκηνοθέτη που φιλοδοξεί να κερδίσει τη διεθνή σκηνή. Το πρώτο πράγμα που ευχόμαστε να μην επαληθευτεί, είναι ασφαλώς η γνωστή ανωριμότητα της νεοελληνικής συνείδησης που εντυπωσιάζει με την ιστορία που επιλέγει να αφηγηθεί, αλλά παραμένει στο κατώφλι της αληθινής δραματουργίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο μόνος Ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης που κέρδισε την πιο δύσκολη κινηματογραφική αγορά ήταν ο Ελία Καζάν τα έργα του οποίου δεν συγκρίνονται επ’ ουδενί.

Η ιστορία του σεναρίου είναι σαφώς ελληνική. Την ημέρα των γενεθλίων της, η ενδεκάχρονη Αγγελική πέφτει από το μπαλκόνι του σπιτιού τους με ένα αινιγματικό χαμόγελο στο πρόσωπο. Αμέσως αρχίζει η έρευνα για τους λόγους που οδήγησαν την νεαρά στο απονενοημένο διάβημα. Η οικογένειά της όμως υποστηρίζει την εκδοχή του ατυχήματος, ωσότου αποκαλυφθεί ότι το απονενοημένο διάβημα έχει δραματική σχέση με τη μυστική πλευρά της οικογένειας. Το θέμα είναι κλασικά ελληνικό, ισχύει ακόμα και σήμερα και η δραματουργία του Αβρανά ευχόμαστε ότι θα αναδείξει συναρπαστικά το θέμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα