Μ. Κοππά: Απουσιάζει η πολιτική βούληση για αποφάσεις στην Άμυνα

Aκολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση της ευρωβουλευτού:

«Έχουν περάσει δέκα χρόνια από το 2003, όταν αποφασίστηκε η Ευρωπαϊκή Στρατηγική Aσφάλειας και πέντε χρόνια από τη συζήτηση για την εφαρμογή της. Για το λόγο αυτό, η συζήτηση για την άμυνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είχε καλλιεργήσει πολλές ελπίδες και φιλοδοξίες. Με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε στην προηγούμενη Oλομέλεια ένα ισχυρό μήνυμα ότι πρέπει να προχωρήσουμε και στον τομέα της Άμυνας και Ασφάλειας.

• Ότι η Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας είναι συστατικό στοιχείο της διαδικασίας

της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

• Ότι αν δεν προχωρήσουμε με θαρραλέα βήματα, η ΕΕ δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο που της αντιστοιχεί ως διεθνής δρών και πάροχος ασφάλειας και θα παραμείνει μια μεγάλη αγορά

• Τονίσαμε ότι η οικονομική κρίση οδήγησε σε αναγκαίες περικοπές και στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, υποχρεώνοντας μας να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους. Kαι ότι η λύση είναι συντονισμός, συνεργασία και οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων

• Είπαμε ότι η ΚΠΑΑ πρέπει να γίνει πιο ορατή για τους πολίτες και ότι δεν μπορεί η άμυνα να είναι αντικείμενο συζήτησης μόνο σε επίπεδο ελίτ αλλά ότι χρειάζεται τη συμμετοχή και στήριξη των πολιτών.

Προτείναμε τέλος συγκεκριμένα μέτρα:

α) Την εφαρμογή των προβλέψεων της συνθήκης της Λισαβόνας για Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, για το ταμείο εκκίνησης (start up fund), ή του άρθρου 44 για εντολή του Συμβουλίου σε ομάδα κρατών μελών για ανάληψη αποστολών

β) Τη θεσμοθέτηση Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας

γ) Τακτικές συζητήσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Άμυνα

δ) Οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα

Δυστυχώς, από ό,τι ξέρουμε ως τώρα, τίποτα από όλα αυτά δεν θα αποφασιστεί. Πέρα από την υιοθέτηση των πέντε πιλοτικών προγραμμάτων, πέρα από την υπόσχεση για επανεκτίμηση της κατάστασης τον Ιούνιο του 2015, τίποτα συγκεκριμένο. Μόνο γενικόλογες αναφορές και αναμάσημα γνωστών συνθημάτων για τη σημασία της άμυνας, τις νέες προκλήσεις και την ευχή να προχωρήσουμε.

Η έλλειψη πολιτικής βούλησης, η ατολμία και οι εθνικοί εγωισμοί επικράτησαν για μια ακόμη φορά και οδηγούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στον κατώτερο δυνατό παρανομαστή.

Είναι κρίμα.

Και εδώ η λύση είναι περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Αλλά τα κράτη μέλη, δειλά, αναβάλλουν για το μέλλον τις μεγάλες αναγκαίες αποφάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα