Με «εργαλειοθήκη» θα υποδεχτεί την τρόικα η κυβέρνηση

«Εμμένουμε στους δημοσιονομικούς στόχους. Η γραμμή μένει ίδια. Αλλά, πρέπει να ξέρουμε εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στον ίδιο στόχο. Χρειάζεται "ανάλυση τεχνικής ευαισθησίας" όλων των πολιτικών. Να ικανοποιηθεί ο πολίτης και να βλέπει το "άσπρο φως" στο τέλος της ημέρας και, παράλληλα, να ικανοποιείται η ανάγκη να ισοσκελίζονται οι προϋπολογισμοί», επισήμανε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών. Εξειδίκευσε δε περαιτέρω τα λεγόμενά του, προσθέτοντας ότι «πρέπει να διατηρήσουμε αυτό που πετύχαμε (σ.σ. τα πρωτογενή πλεονάσματα) και ταυτόχρονα να δείξουμε στον πολίτη ότι κάτι πάει καλά.

Το ζήτημα είναι πώς μία πολιτική επηρεάζει την οικονομία και πώς επηρεάζει τον προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το είχαμε κάνει δύο χρόνια πριν (σ.σ. την "ανάλυση ευαισθησίας") και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με τους δανειστές».

Πάντως, κατά τον ίδιο παράγοντα, για να γίνει αυτό αποδεκτό από τους εκπροσώπους των δανειστών, «πρέπει επιτέλους να βάλουμε πόδι και να πούμε ότι ως Ελλάδα αυτό θέλουμε να κάνουμε, και να τους δείξουμε ότι το κατέχουμε», είπε χαρακτηριστικά. Η χώρα πρέπει να είναι αξιόπιστη, πρόσθεσε, για τον συγκεκριμένο λόγο, βασική προϋπόθεση είναι να υλοποιηθούν τα 12 προαπαιτούμενα μέτρα, ζήτημα στο οποίο «παρότι η τρόικα δεν είναι η θεά που νομίζετε, οι πιέσεις είναι λογικές από τους δανειστές».

Για την πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων, αναμένεται να ενημερωθεί το Euro Working Croup, την προσεχή Δευτέρα 30 Ιουνίου, από τον νέο επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Χριστόδουλο Στεφανάδη, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιουλίου. Το κύριο βάρος της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών (υπό την αίρεση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων) αναμένεται να δοθεί το φθινόπωρο, στο πλαίσιο της 5ης αξιολόγησης της οικονομίας, παρότι εντός του Ιουλίου θα επανέλθουν στην Ελλάδα, για περίπου δεκαήμερο, οι επικεφαλής της τρόικας.

Το δεύτερο μεγάλο ζήτημα (μετά την «ανάλυση ευαισθησίας»), στο οποίο σκοπεύει να δώσει προτεραιότητα η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, είναι «η μεγάλη ύφεση λόγω της έλλειψης ρευστότητας στην οικονομία και το πώς οι τράπεζες θα επιλύσουν τα προβληματικά δάνεια». Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, «αυτό αποτελεί και ευκαιρία αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού τομέα, για την οποία θα απαιτηθούν 3- 4 χρόνια. Το "κλειδί", πάντως, είναι το πώς θα πέσει χρήμα στην αγορά».

Επίσης, ιδιαίτερο βάρος θα δώσει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, σε συνεργασία με τη νέα γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου. «Ο "κουμπαράς" είναι η φοροδιαφυγή και για να ελαφρυνθεί ο πολίτης. Είναι ο μόνος τομέας που μπορούμε να βρούμε λεφτά και έσοδα. Τομή είναι η ηλεκτρονικοποίηση και η αποφυγή επαφής πολίτη και εφορίας και η επένδυση σε υποδομές», τόνισε παράγοντας του υπουργείου.

Ερωτηθείς, ο συγκεκριμένος παράγοντας για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες δικαιώνουν επαγγελματικές ομάδες, παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, αφού υπάρξει συνεννόηση με τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση και στο πλαίσιο της συνολικής εξέτασης του θέματος.

Αναφορικά, τέλος, με μια ενδεχόμενη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές μέσα στο καλοκαίρι, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι «αυτό θα αξιολογηθεί εν καιρώ, αφού κάτι τέτοιο δεν προαναγγέλλεται».

Keywords
Τυχαία Θέματα