Με όρους αγοράς οι αυξήσεις των τραπεζών

Απόλυτη ευελιξία να κινηθεί με όρους αγοράς προσφέρει το νέο νομοθετικό πλαίσιο στη διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με στόχο την ταχύτερη επιστροφή των τραπεζών σε ιδιωτικά χέρια.

Με το νέο νομικό πλαίσιο καθορίζεται ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου θα γίνουν με όρους αγοράς, δίνεται προβάδισμα στη συμμετοχή ιδιωτών με το ΤΧΣ να περιορίζεται στην κάλυψη τυχών αδιάθετων ενώ το ταμείο -με στόχο την ταχύτερη ιδιωτικοποίηση

των τραπεζών- μπορεί να αποκτήσει με δημόσια προσφορά τα δικαιώματα αγοράς (warrants).

Αναλυτικότερα το νέο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει:

– Αυξήσεις Κεφαλαίου: Το ΤΧΣ συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου «μετά από οποιαδήποτε τυχόν συμμετοχή επενδυτών του ιδιωτικού τομέα». Έτσι ουσιαστικά το ταμείο θα συμμετέχει στις αυξήσεις μόνο στην περίπτωση που δεν καλυφθεί όλο το ζητούμενο ποσό από ιδιώτες. Η αύξηση κεφαλαίου μπορεί να γίνει είτε με την έκδοση νέων μετοχών είτε με την έκδοση υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών.

– Τιμή Διάθεσης Νέων Μετοχών: Η τιμή των νέων μετοχών θα καθοριστεί με όρους αγοράς. «Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών θα βασίζεται «σε δύο εκθέσεις αποτίμησης από δυο αναξάρτητους χρηματοοικονομικούς συμβούλους οι οποίοι διαθέτουν κύρος και εμπειρία σε αντίστοιχα θέματα και ειδικότερα σε αποτιμήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων.» «Η τιμή διάθεσης στον ιδιωτικό τομέα δύναται να είναι χαμηλότερη της τιμής προηγούμενων καλύψεων μετοχών από το Ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής.» Έτσι ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank καθώς ο καθορισμός της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών ήταν το μεγαλύτερο αγκάθι. Ιδιώτες και ΤΧΣ, αν απαιτηθεί η συμμετοχή του, θα συμμετέχουν στις αυξήσεις με τους ίδιους όρους: «Δεν επιτρέπεται η διάθεση νέων μετοχών στον ιδιωτικό τομέα σε τιμή κατώτερη της τιμής κάλυψης αυτών από το Ταμείο στο πλαίσιο της ίδιας έκδοσης». Για τον καθορισμό της τιμής οι σύμβουλοι θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την ποιότητα του ενεργητικού της τράπεζας, τα αποτελέσματα του stress test, καθώς και των συνθηκών της αγοράς.

– Διάθεση συμμετοχών του ΤΧΣ: «Με απόφαση του Ταμείου καθορίζεται ο τρόπος και η διαδικασία διάθεσης του συνόλου ή μέρος των μετοχών πιστωτικού ιδρύματος που κατέχει το Ταμείο, το αργότερο εντός 5ετίας από τη συμμετοχή του στην αύξηση κεφαλαίου του πιστωτικού ιδρύματος». Το ΤΧΣ θα πρέπει να βασιστεί σε έκθεση από ανεξάρτητο χρηματοοικονομικό σύμβουλο, ο οποίος διαθέτει διεθνώς αναγνωρισμένο κύρος και πείρα σε αντίστοιχα θέματα. «Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό χρονοδιάγραμμα διάθεσης των μετοχών. Οι τιμές με τις οποίες θα διαθέσει τις συμμετοχές του το Ταμείο «δύναται να είναι χαμηλότερες της τιμής κτήσης των μετοχών από το ταμείο ή της τρέχουσας χρηματιστηριακής τιμής. Το ΤΧΣ θα μπορεί να πουλά μετοχές σε συγκεκριμένους επενδυτές, ομάδες επενδυτών, ανοιχτού διαγωνισμού, με χρηματιστηριακές εντολές, με τη διαδικασία βιβλίων προσφορών και με δημόσια προσφορά μετοχών με αντάλλαγμα μετρητών ή ανταλλαγή άλλων κινητών αξιών. Η τελευταία αυτή αναφορά αφορά τα warrants: το ΤΧΣ θα μπορεί μέσω δημόσιας πρότασης να ανταλλάξει μέρος των μετοχών του με warrants ώστε να αποκτήσει άμεσα τον έλεγχο των μετοχών που είναι δεσμευμένες (μέσω των δικαιωμάτων αγοράς – warrants των επενδυτών) και εν συνεχεία να προχωρήσει στην διάθεση των μετοχών. Με τον τρόπο αυτό η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, της Alpha και της Πειραιώς μπορεί να πραγματοποιηθεί γρηγορότερα.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του δεύτερου άρθρου του πολυνομοσχεδίου που αφορά τις τράπεζες σκοπό του ΤΧΣ είναι να παρέχει κεφαλαιακή ενίσχυση στις συστημικές τράπεζες, να παρακολουθεί και να αξιολογεί την πρόοδο των τραπεζών που έχουν λάβει βοήθεια, να ασκεί τα δικαιώματά του ως μέτοχος και να διαθέτει μέρος ή το σύνολο των χρηματοπιστωτικών μέσω που έχουν εκδοθεί από τις τράπεζες στις οποίες μετέχει.

Keywords
Τυχαία Θέματα