Μετά τα φάρμακα πλαφόν και στις εξετάσεις

22:01 6/5/2014 - Πηγή: Matrix24

«Και πέρσι και φέτος υπάρχει πολύ μεγάλη υπέρβαση στον κωδικό του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις που τρέχει με ποσοστό 70% του μηνιαίου στόχου. Γι’ αυτό και θεσπίζουμε τα διαγνωστικά όρια», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε απολύτως απαραίτητη την τροπολογία για το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη, απειλώντας ότι σε περίπτωση που δεν υπερψηφιστεί από τη Βουλή, η τρόικα

θα επιβάλει σκληρότερα επικουρικά μέτρα που θα είναι σε βάρος των ασθενών αλλά και των φαρμακείων.

Ενημερώνοντας την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής σχετικά με την επικείμενη κατάθεση της τροπολογίας, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνθηκε των νέων μέτρων, τονίζοντας ότι έχουν στόχο το 2014 να μην ξεπεραστεί το όριο των 150 εκατομμυρίων, πάνω από το οποίο εφαρμόζεται το «κλόου μπακ», που ορίζει ότι όταν γίνεται υπέρβαση δεν πληρώνεται αλλά επιστρέφεται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στον ΕΟΠΥΥ.

«Θεωρούμε ότι μια υπέρβαση 200 εκατ. θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα. Η τρόικα παρακολουθεί με πολύ μεγάλη λεπτομέρεια τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ και εισηγείται μέτρα που αν εφαρμοστούν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερα προβλήματα», υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης.

Ισχυρίστηκε δε, ότι με την εφαρμογή του πλαφόν στη συνταγογράφηση τον Ιανουάριο του 2014, διαπιστώθηκε ότι 3.000 γιατροί έφθασαν στο όριο να το ξεπεράσουν, ενώ τον αμέσως επόμενο μήνα μειώθηκαν στους 1.500 και τον Μάρτιο στους 600.

Είπε ακόμα, ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σεβάστηκε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, γι' αυτό και αφαίρεσε το πλαφόν στη φαρμακευτική δαπάνη περιμένοντας να δει αν θα υπήρχε εικόνα αυτοελέγχου σε όρια ανεκτά.

«Δυστυχώς όμως, η δαπάνη τον Απρίλιο ήταν αρκετά πάνω από τον στόχο με ορατό τον κίνδυνο αν συνεχιστεί, να οδηγήσει σε απορρύθμιση της αγοράς», ανέφερε.

«Η κατάργηση του πλαφόν και η αύξηση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην τρόικα που ζήτησε εφαρμογή επικουρικών μέτρων. Βασική πίεση της, που έρχεται από προηγούμενες μνημονιακές δεσμεύσεις, είναι κατά βάση ο οριζόντιος περιορισμός του κέρδους των φαρμακοποιών στο 15%. Για τους φαρμακοποιούς αυτό το όριο το θεωρώ μη βιώσιμο. Υπάρχει ο κίνδυνος μεγάλης ζημιάς και είναι ένα μέτρο που προσπαθούμε να το αποφύγουμε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα