Μετά την ψήφο …τα νέα μέτρα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Μπορεί η Αθήνα να χρειάστηκε να εξοφλήσει ομόλογα σχεδόν 8,5 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, όμως έχει ...λαμβάνειν από Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες:

Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 30η Μαΐου οπότε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

καλείται να λάβει αποφάσεις για την εκταμίευση εκκρεμών δόσεων 3,5 δισ. ευρώ!!
Στην συνεδρίαση του Ταμείου θα τεθεί επί τάπητος η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας, την οποία και θα παρουσιάσει ο Πολ Τόμσεν: Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Αθήνα θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των δόσεων, έστω και με «αστερίσκους».
Αμέσως μετά πιάνουν δουλειά οι Βρυξέλλες:
Στην αρχές Ιουνίου η Κομισιόν εφόσον διαπιστώσει πως η Αθήνα έχει υιοθετήσει 6 προαπαιτούμενες δράσεις που της έχουν ζητηθεί, θα εκταμιεύσει ποσό 1 δισ. ευρώ.

Τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Μαΐου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουνίου) είναι τα εξής:

- Ψήφιση του νόμου για το υπαίθριο εμπόριο.

- Ψήφιση του νόμου για την αδειοδότηση των επενδύσεων και του νόμου για τον χωροταξικό σχεδιασμό.

- Συμπλήρωση της λίστας με τους φόρους και τις χρεώσεις υπέρ τρίτων.

- Ψήφιση νόμου με τον κώδικα συμπεριφοράς για τα κρατικά και κυβερνητικά στελέχη με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς (εκκρεμεί από τον Απρίλιο).

- Κοινή Υπουργική Απόφαση για το συμψηφισμό της επιστροφής του ΦΠΑ και των οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

- Ψήφιση νόμου για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών και για τη μείωση των περιθωρίων κέρδους των φαρμακείων.
Τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Ιούλιο και πάλι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να «τσεκάρουν» εάν η ελληνική πλευρά έχει εφαρμόσει άλλα 6 προαπαιτούμενα μέτρα και τότε θα εκταμιεύσει ακόμη 1 δισ. ευρώ.

Τα 6 προαπαιτούμενα που πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος Ιουνίου (για το 1 δισ. ευρώ του Ιουλίου) είναι τα εξής:

- Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.

- Ψήφιση του νόμου για τα δάση.

- Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.

- Κατάργηση από 1.1.2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κλπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.

- Ψήφιση του νόμου για τη μικρή ΔΕΗ (κατατέθηκε στη Βουλή) και για την εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς την ΔΕΗ.

- Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων» με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικα αναμένονται στην Αθήνα για ολιγοήμερη επίσκεψη με την κύρια αποστολή να επιστρέφει σε ελληνικό έδαφος στις αρχές του φθινοπώρου οπότε και θα ανοίξει το θέμα του προϋπολογισμού του 2015, των δημοσιονομικών κενών της επόμενης διετίας, του ελληνικού χρέους και όχι μόνον: Ένα ακόμη από τα θέματα που θα πέσουν στο «τραπέζι» είναι η διατήρηση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2016. Πρόκειται για την εισφορά που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και παρακρατείται από τους μισθούς. Κλιμακώνεται από 1% μέχρι 4% και για τους πολιτικούς φτάνει το 5%. Οι δανειστές εκτιμούν πως η παράταση του μέτρου έως και το 2016 καλύπτει μέρος του δημοσιονομικού κενού, όταν η ελληνική πλευρά «αμφισβητεί» το ύψος του «κενού» ακριβώς για να αποφύγει την παράταση αυτού, αλλά και την εφαρμογή άλλων μέτρων.

Ένα από τα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικα, είναι και αυτό του ΦΠΑ (με τους πιστωτές να μην ξεχνούν να θέτουν και ζήτημα κατάργησης του χαμηλού συντελεστή στα νησιά και σε μια άλλη σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες), όπως και εκείνου του Ειδικού Φόρου στα Καύσιμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα