ΜΕΤΑΞΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗΣ ΣΦΥΡΑΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΚΜΩΝΟΣ

07:40 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Να εξαντλήσει κάθε περιθώριο συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας ή να επιχειρήσει μία νέα εκλογική προσπάθεια με αμφίβολο αποτέλεσμα, το δίλημμα του Αντώνη Σαμαρά.

Εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να λάβει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς. Όχι για το σχηματισμό κυβέρνησης, όπως προσδοκούσε, αλλά

για τη διερεύνηση της δυνατότητας να υπάρξει έστω μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Τα αποτελέσματα της χθεσινής κάλπης αποτέλεσαν οδυνηρή έκπληξη για το επιτελείο του Προέδρου της Ν.Δ. καθώς ούτε και οι πλέον απαισιόδοξοι δεν μπορούσαν να προβλέψουν ότι το κόμμα θα υποχωρήσει στο 19%. Πλέον, ο κ. Σαμαράς βρίσκεται αντιμέτωπος μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα. Να επιδιώξει κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμη και με προσχωρήσεις βουλευτών από άλλα κόμματα εν προκειμένω του Ανεξ. Έλληνες, ή – αφού εξασφαλίσει την έξωθεν καλή μαρτυρία – να προκαλέσει νέες εκλογές, υπό τον κίνδυνο το αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο οδυνηρό.

Ο κ. Σαμαράς προσανατολιζόταν σε έναν νέο εκλογικό γύρο, έχοντας την εκτίμηση ότι το κύμα της οργής των πολιτών θα περιορίζονταν μπροστά στον κίνδυνο της στάσης πληρωμών και των συνεπειών που θα προκαλούσε η αμφισβήτηση των όρων του μνημονίου. Ωστόσο, η επίδοση του κόμματος, η χειρότερη στην ιστορία της ΝΔ από το 1974, αλλά και οι αντιδράσεις στελεχών όπως οι δύο αντιπρόεδροι αλλά και ο «καραμανλικός» παράγοντας οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις.

Ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε χθες, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι είναι έτοιμος να αναζητήσει συμφωνίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας με δύο προϋποθέσεις – στόχους, την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και ανακούφιση των πολιτών. «Καταθέτω ανοικτή πρόταση προς όλες τις δυνάμεις που δέχονται την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας» τόνισε και προσέθεσε: «Κατανοώ την οργή του κόσμου, αλλά η παράταξη μας δεν θα αφήσει την Ελλάδα ακυβέρνητη».

Το μήνυμα είχε ως αποδέκτες τόσο τον ελληνικό λαό όσο και τους εταίρους της χώρας, από τους οποίους είναι σαφές ότι Ν.Δ αλλά και ΠΑΣΟΚ ζητούν «χαλάρωση» της δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να πάρει «ανάσες» η οικονομία αλλά και οι πολίτες. Αυτό το μήνυμα δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την διαπραγμάτευση με τους έξω – παρά τα στενά περιθώρια που υπάρχουν όπως διεφάνη και από τη δήλωση του ΔΝΤ – όσο και ενόψει μίας πιθανής νέας εκλογικής αναμέτρησης, στις 17 Ιουνίου.

Γιατί, η πραγματικότητα είναι πως, πέραν των επιθυμιών του κ. Σαμαρά, τα «μαθηματικά» της κάλπης αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας. Αθροιστικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώνουν 150 βουλευτές, δυνάμει κυβερνητικοί εταίροι όπως η Δημ. Συμμαχία ή ακόμη και ο ΛΑ.Ο.Σ. έμειναν εκτός Βουλής, ενώ τα σχήματα στα δεξιά της Ν.Δ όπως οι Ανεξάρτητοι και η Χρυσή Αυγή έχουν καθαρά αντιμνημονιακό λόγο.

Το βάρος, συνεπώς, θα πέσει στην προσέλκυση του κόμματος του κ.Κουβέλη, ο οποίος ναι μεν αρνήθηκε τη στήριξη κυβέρνησης που θα ακολουθούσε την ίδια πολιτική με τη σημερινή ωστόσο είναι σα

Keywords
Τυχαία Θέματα