Μήνυμα Σαμαρά προς Ευρωπαίους για αποφυγή νέου πακέτου και... «κούρεμα»

Στο Μαξίμου δεν βιάζονται καθώς προέχουν τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου ενώ γνωρίζουν ότι πριν την έναρξη της διαπραγμάτευσης θα προηγηθεί και νέα αξιολόγηση από την τρόικα, το Σεπτέμβριο αλλά και τα stress test των τραπεζών.

Με άλλα λόγια,

η δικομματική θα βρεθεί σε μία διαπραγμάτευση που θα περιέχει το σύνολο των παραμέτρων, δηλαδή τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας και το ενδεχόμενο νέων μέτρων, το χρηματοδοτικό κενό αν υπάρχει και τον τρόπο κάλυψής του και, τέλος, το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012.

Ο κ. Σαμαράς, που βρίσκεται από το απόγευμα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, δεν φαίνεται ότι μπήκε σε κάποια αναλυτική συζήτηση με τους εταίρους του για το ζήτημα. Άλλωστε, άπαντες περιμένουν πρώτα να... παραδώσει η Αθήνα τη λίστα των προαπαιτούμενων και μετά να συζητηθεί το οτιδήποτε. Ωστόσο, έστειλε σαφές μήνυμα μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο νέου προγράμματος σημείωσε, απερίφραστα, πώς η Αθήνα δεν θα το χρειαστεί, αμφισβητώντας μάλιστα το κενό των 12,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προβλέπει το ΔΝΤ. «Δεν βλέπω τέτοιο χρηματοδοτικό κενό, διότι έχουμε ήδη καλύψει το μεγαλύτερο τμήμα από αυτό. Για το υπόλοιπο υπάρχουν πολλές ιδέες, πώς μπορούμε να το καλύψουμε χωρίς επιπρόσθετα δάνεια» επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας με νόημα πώς «η τρόικα χρειάστηκε στο παρελθόν να διορθώσει συχνότερα τις προγνώσεις της, διότι ξεπεράσαμε τις απαιτήσεις». Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς επανήλθε ουκ ολίγες φορές στο ίδιο θέμα, σημειώνοτας πώς «μόλις το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου η τρόικα προέβλεπε για το 2013 έλλειμμα στον πρωτογενή προϋπολογισμό, ο οποίος εξαιρεί την αποπληρωμή του χρέους και ζητούσε περαιτέρω εξοικονόμηση. Εμείς περιμέναμε πρωτογενές πλεόνασμα και δικαιωθήκαμε...», έβαλε κατά των ελεγκτών για το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση («εκτιμούσαν απώλεια εσόδων 700 εκ. που δεν υπήρξε») ενώ υπενθύμισε ότι « το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε δημοσίως λανθασμένες εκτιμήσεις στο αρχικό πρόγραμμα, οι οποίες επιδείνωσαν την ύφεσή μας...».

Η αμφισβήτηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και της τρόικας, ειδικά όταν αφορούν μακροπρόθεσμους στόχους, βρίσκεται στον πυρήνα της ελληνικής επιχειρηματολογίας καθώς με τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις των εταίρων να βρίσκονται εκτός πραγματικότητας, θα επιχειρήσει να επικαλεστεί τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και βάσει αυτών να ακυρώσει την πίεση. Στο Μαξίμου εκτιμούν, εξάλλου, ότι θα επιχειρηθεί να πιεστεί η Ελλάδα μέσω των stress test των τραπεζών, όπου το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα κατευθυνθεί σημαντικό τμήμα των διαθέσιμων 11 δισ του ΤΧΣ, τα οποία υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη της χρηματοδοτικής τρύπας.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Σαμαράς υπεραμύνθηκε της άποψής του για σταδιακή αποκλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών ενώ υπενθύμισε και τη δέσμευση των Ευρωπαίων για ελάφρυνση του χρέους. «Θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πχ. χαμηλότερα επιτόκια, μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, επιπλέον περιόδους χάριτος ή έναν συνδυασμό τέτοιων μέτρων» ανέφερε, ενώ στο ερώτημα της γερμανικής εφημερίδας εάν θα ήταν προτιμότερο ένα κούρεμα του χρέος, την παρέπεμψε στο... γερμανικό κοινοβούλιο.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, ωστόσο, ανησυχούν ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την λήψη της σχετικής απόφασης θα είναι, πολιτικά, μακρύς για την κυβέρνηση. Ήδη οι καλοί γνώστες του παρασκηνίου μεταθέτουν την όποια απόφαση στις αρχές του χειμώνα, δοκιμάζοντας μαζί με τα νεύρα του Πρωθυπουργού και τις αντοχές της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα