Μόνο Κινέζοι και Τούρκοι ενδιαφέρονται για τα λιμάνια και τις μαρίνες…

Θα αναρωτηθήκατε πιθανώς για ποιο λόγο το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ κατέχει πάνω απο 70.000 κρατικά ακίνητα, δεν προχωρεί σε δημόσιους διαγωνισμούς για την ιδιωτικοποίηση τους και να γεμίσει τα κρατικά ταμεία με φρέσκο χρήμα. Η απάντηση, είναι απλή: Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ξένους ή Έλληνες επενδυτές. Όπως μου εκμυστηρεύτηκε ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται το ΤΑΙΠΕΔ για να ζητήσουν διευκρινίσεις για κάποιο κρατικό ακίνητο και συνήθως δεν διαθέτουν τα εχέγγυα

εκείνα που έχουμε θέσει. Ωστόσο, μόνο οι Κινέζοι και οι Τούρκοι ενδιαφέρονται για τα λιμάνια και τις μαρίνες. Οι Κινέζοι για τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ και οι Τούρκοι για τις μαρίνες. Στο τελευταίο κομμάτι υπάρχουν και Έλληνες οι οποίοι θέλουν να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που θα υπάρξουν. Αλλά, για να δούμε πως έχουμε τα πράγματα με τις ιδιωτικοποιήσεις στα λιμάνια και τις μαρίνες.

Μέσα στο προσεχές εξάμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και των τεσσάρων μαρινών, του Αλίμου, του Πόρου, της Ύδρας και της Επιδαύρου. Το ΤΑΙΠΕΔ επισπεύδει τις διαδικασίες για τα τρία «φιλέτα» που κατέχει πλέον δεδομένου ότι υπάρχουν ενδιαφερόμενοι και είναι αποφασισμένοι να καταβάλλουν το τίμημα σε μετρητά και άμεσα. Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκει να τελειώσει με τους τρεις διαγωνισμούς, επειδή δεν υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για άλλες ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένοι κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του Ταμείου είναι να γίνει ο διεθνής διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ, ενώ το σενάριο προβλέπει να κρατήσει το Ελληνικό Δημόσιο το 8% του μετοχικού κεφαλαίου, προκειμένου να συμμετέχουν εκπρόσωπος του ή εκπρόσωποι του στο διοικητικό συμβούλιο και να έχει εκ των έσω πληροφόρηση για τα οικονομικά δεδομένα του ΟΛΠ. Εκτιμάται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αποκομίσει ένα ποσό από την πώληση του 67% των μετοχών του ΟΛΠ των 350 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, διατυπώνονται σοβαρές ενστάσεις και για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, αλλά και για το ποσό, με το επιχείρημα ότι «το εγγυημένο τίμημα που θα εισπράξει ο ΟΛΠ και το Ελληνικό Δημόσιο από την εκμίσθωση του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων από την Cosco στα 40 χρόνια της παραχώρησης φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ». Όμως, η εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, λένε έγκυρες πηγές, είναι να δοθεί το πλειοψηφικό πακέτο και το μάνατζμεντ. Προβάδισμα για την αγορά του 67% μετοχών του ΟΛΠ το έχει η κινεζική εταιρεία, η οποία δείχνει ενδιαφέρον και για τον ΟΛΘ. Λέγεται μετά επιτάσεως ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος έχει βάλει βέτο σχετικά με την πώληση ολόκληρου του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και συναινεί μόνο για παραχώρηση τμημάτων του ΟΛΘ σε ιδιώτες. Στο ενδεχόμενο πάντως να δοθούν σε ιδιώτες ο ΟΛΠ και ο ΟΛΘ οι εργαζόμενοι θα ακολουθήσουν να είναι υπάλληλοι του ιδιώτη και δεν θα γίνει καμία πρόβλεψη απορρόφησης από άλλους οργανισμούς του Δημοσίου. Θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, αλλά θα υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση ώστε να ξεπερασθούν ορισμένα εμπόδια που υπάρχουν.

Επίσης, στη φάση αξιολόγησης βρίσκονται και οι προσφορές των έντεκα μνηστήρων για τις μαρίνες Αλίμου, Πόρου, Ύδρας και Επιδαύρου και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν ανακοινώσεις από το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι έχουν καταθέσει το ενδιαφέρον τους τα εξής σχήματα: Κάσος Κτηματική και Εμπορική Ανώνυμος Εταιρεία «Κάσος Α.Ε.», Azimut-Benett Spa, Global Liman Isletmeleria A.S., ΑΤΕΣΕ A.E., J&P Άβαξ, Majestic Marine Engineering LLC FZE, Πόρτο Καρράς A.E., Envitec, Archirodon Group N.V. – Al Γιώτ Τρέιντ Κονσόρτσιουμ A.E. – Στήριξης Τεχνική A.E., Dogus Holding – Lamda Development και ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις – Ανώνυμος Εταιρεία Κτηματικών και Τουριστικών Επιχειρήσεων BETA – Κόσμος Γιώτινγκ Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία.

Βέβαια, οι περισσότεροι φορείς στον Πόρο έχουν εκδηλώσει την αντίθεση τους στην ιδιωτικοποίηση της μαρίνας τους, αλλά το ενδιαφέρον τόσο πολλών κατασκευαστικών εταιρειών μάλλον προεξοφλεί ότι θα γίνουν πολλά μέτρα μπετόν στην παραλία των δύο όμορφων νησιών, της Σφαιρίας και της Καλαυρείας, που ένα μικρό γεφυράκι τα ένωσε και αποτελεί πλέον τον Πόρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα