«Ναι» στην άρση, «όχι» στην παρανομία λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

09:02 5/3/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η συζήτηση για την Χρυσή Αυγή αποδεδειγμένα προκαλεί τριγμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην προηγούμενη σχετική ψηφοφορία, είχε καταγραφεί η ηχηρή διαφοροποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου που είχε ψηφίσει «παρούσα» και η πολιτική απουσία του Μανόλη Γλέζου. Ενστάσεις είχε εκφράσει, μάλιστα, και ο επικεφαλής

της «Σοσιαλιστικής Τάσης» του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος.

Ωστόσο, χθες, έπειτα από μία τετράωρη συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία η εισήγηση Τσίπρα υπέρ της άρσης ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως ακριβώς ζητείται από τη Δικαιοσύνη.

Δίκοπο μαχαίρι

Η χθεσινή απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πόρρω απέχει από την προ 5νθημέρου δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση, ο οποίος είχε ξεσηκώσει θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, όταν κατήγγειλε «μεθόδευση» σε βάρος του νεοναζιστικού μορφώματος.

Ωστόσο, επί της ουσίας, η «μεθόδευση» στην οποία αναφερόταν ο κ. Βούτσης δεν αφορά την άρση ασυλίας των εναπομεινάντων βουλευτών της οργάνωσης, αλλά στα κυβερνητικά σχέδια να τεθεί εκτός νόμου το μόρφωμα.

Εξάλλου, χθες, κατά την εξαντλητική συζήτηση, ουσιαστικά συνομολογήθηκε πως αν ζητηθεί από την κυβέρνηση να ψηφιστεί η «έξωση» της Χρυσής Αυγής από το θεσμικό πλαίσιο και το πολιτικό σύστημα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί απέναντι. Πάντως, κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πώς μπορεί να εκληφθεί αυτή η στάση. «Μη μας πουν ότι ρίχνουμε και νερό στο μύλο των νεοναζί», αναφέρει υψηλόβαθμη κομματική πηγή, που πάντως, υπερασπίζεται την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξάλλου, την αρνητική του στάση προαναγγέλλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και με την ανακοίνωση που εξέδωσε αργά χθες το βράδυ. Μεταξύ άλλων, η Κουμουνδούρου αναφέρει πως «η Πολιτική Γραμματεία θεωρεί πως η συγκεκριμένη στάση κατά την ψηφοφορία στη βουλή δεν σχετίζεται με το θέμα που έχει ανοίξει από διάφορες πλευρές, της απαγόρευσης της Χρυσής Αυγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει πως η Χρυσή Αυγή θα πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου». Μ’ άλλα λόγια, η χθεσινή απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της άρσης ασυλίας των νεοναζί βουλευτών κάθε άλλο παρά προμηνύει την ίδια στάση αν τεθεί θέμα να οδηγηθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

Κοινοβουλευτική μεθόδευση

Σημειωτέον πως αν τελικά η κυβέρνηση προχωρήσει στην πρωτοβουλία να θέσει εκτός νόμου την οργάνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει πολιτικό πόλεμο κατά του Μαξίμου για δύο λόγους: αφενός, διότι στην Κουμουνδούρου αξιακά θεωρούν ότι «η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί ενώπιον του νόμου, όχι εκτός του νόμου», όπως είχε δηλώσει ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας. Αφετέρου, διότι «βλέπουν» πως αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να περάσει κάτι τέτοιο, τότε θα πρόκειται –όπως λένε- για «μεθόδευση» κοινοβουλευτικής φύσης. Συγκεκριμένα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως το Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη έχουν έναν λόγο παραπάνω να θέλουν την «έξωση» της Χρυσής Αυγής από τη Βουλή: αν γίνει αυτό, θα μείνουν κενές έδρες και το σύνολο του αριθμού των βουλευτών θα είναι 283. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι η δεδηλωμένη της κυβέρνησης και το «όριο» για τα κρίσιμα νομοσχέδια που έρχονται δε θα είναι οι 151 ψήφοι, αλλά οι 142. Εξ ου και ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη ετοιμάζεται να καταγγείλει την κυβέρνηση για «θεσμική ακροβασία», καταλογίζοντάς της πως, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες και τα σενάρια, θα θέλει να κυβερνά με «ανάπηρη Βουλή».

Keywords
Τυχαία Θέματα