Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση με τσουνάμι στη Χιλή

08:54 3/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 19 χιλιόμετρα νότια του λιμανιού Ικουίκουε και σχετικά μικρό εστιακό βάθος το οποίο μετρήθηκε περίπου στα 20 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το USGS.

Τα πρώτα παλιρροϊκά κύματα έφθασαν στις ακτές της Χιλής μετά τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε την πόλη Ικίκε, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Χιλής και ήταν ύψους 0,7 του μέτρου, σύμφωνα με το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού Ωκεανού. Κατά συνέπεια, ήρθη ο συναγερμός για

τσουνάμι στη Χιλή και το Περού. Νωρίτερα οι αρχές είχαν δώσει εντολή για την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, αφού εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Η πρόεδρος της Χιλής Μισέλ Μπατσελέτ που επισκεπτόταν την πληγείσα από τον χθεσινό σεισμό περιοχή απομακρύνθηκε από το ξενοδοχείο της στην πόλη Αρίκα.

Η υπηρεσία εκτάκτων καταστάσεων της Χιλής ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή υλικές ζημίες μετά τον νέο σεισμό των 7,8 βαθμών στην πόλη Ικίκε της βόρειας Χιλής. Η δόνηση ήταν η ισχυρότερη της μετασεισμικής ακολουθίας μετά τον σεισμό μεγέθους 8,2 βαθμών που έπληξε την ίδια περιοχή την Τρίτη προκαλώντας τον θάνατο έξι ανθρώπων.

Τσουνάμι ύψους περίπου 40 εκατοστών χτύπησε τις ακτές της βόρειας Ιαπωνίας μία ημέρα μετά τον ισχυρότατο σεισμό 8,2 βαθμών που έπληξε τη βόρεια Χιλή σε θαλάσσιο χώρο περίπου 100 χιλιόμετρα από την ακτογραμμή, ανέφερε η ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία Το τσουνάμι χτύπησε κυρίως τις παράκτιες περιοχές στο νησί Χοκαΐτο στα βόρεια της Ιαπωνίας αλλά και το λιμάνι Κούτζι στην επαρχία Ιγουάτε σε απόσταση 550 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, χωρίς να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα