Νέα μελέτη για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων
Πρόκειται για την Έφη Μπαστούνη, η οποία εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο University of California, San Diego. «Η ανακάλυψή μας αφορά την κατανόηση του μηχανιστικού τρόπου με τον οποίο τα λευκοκύτταρα (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματός μας) κινούνται προς τις εστίες φλεγμονής» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Μπαστούνη, σημειώνοντας ότι «πιο συγκεκριμένα, ανακαλύψαμε πώς και τι είδους δυνάμεις παράγουν τα ουδετερόφιλα όπως και άλλοι μονοκύτταροι αμοιβαδοειδείς οργανισμοί κατά την κίνησή τους. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη
Στην ερώτησή μας γιατί η μελέτη αυτή κρίνεται από επιστήμονες και αμερικανικά ΜΜΕ ως σημαντική και ποιοι ασθενείς μπορεί να επωφεληθούν, η κα Μπαστούνη ανέφερε ότι «οι μελέτες μας αφορούν το πεδίο της βασικής έρευνας και οι δυνητικές επιπτώσεις της εν λόγω έρευνας θα φανούν μακροπρόθεσμα. Η ανακάλυψη των βιοχημικών διεργασιών που το κύτταρο χρησιμοποιεί για να παράγει τις απαραίτητες δυνάμεις προκειμένου να μετακινηθεί, ανοίγει νέους ορίζοντες στη σχεδίαση φαρμάκων για τη θεραπεία πολλών χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών (όπως αρθρίτιδα, διαβήτης τύπου 1, σκλήρυνση κατά πλάκας), οι οποίες θα βασίζονται στον έλεγχο της μετανάστευσης των λευκοκυττάρων».
Η Έφη Μπαστούνη γεννήθηκε στην Ουάσιγκτον, την αμερικανική πρωτεύουσα, αλλά μεγάλωσε στην Αθήνα. Φοίτησε στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Το 2006, μετά την αποφοίτησή της, στα πλαίσια συνεργασίας της καθηγήτριας της Κωνσταντίνας Νικήτα με τον καθηγητή του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του University of Illinois at Urbana-Champaign, Τζον Γεωργιάδη, εργάστηκε για κάποιους μήνες στο εν λόγω πανεπιστήμιο.
Η έρευνα της σχετιζόταν με το θέμα της διπλωματικής της, που ήταν η ανάπτυξη ενός μαθηματικού μοντέλου παραμόρφωσης του τοιχώματος της καρωτιδικής αρτηρίας. Από τα πρώτα χρόνια φοίτησης στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, άρχισε να τρέφει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την έρευνα στο πεδίο της «Έμβιομηχανικής», όπως είπε, προσθέτοντας ότι η εμπειρία και επαφή που προσκόμισε, δουλεύοντας σε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, καθώς και η πληθώρα ερευνητικών προγραμμάτων σε θέματα εμβιομηχανικής, ήταν οι λόγοι που αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της στις ΗΠΑ.
Το 2007 ξεκίνησε το διδακτορικό της στο τμήμα Bioengineering του University of California, San Diego υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Juan Lasheras (Department of Mechanical and Aerospace Engineering and Bioengineering, UCSD) και Richard Firtel (Division of Biological Sciences, Section of Cell and Developmental Biology, UCSD). Τα τελευταία εξίμιση χρόνια των σπουδών της, η έρευνα της είναι «διεπιστημονική», εννοώντας ότι ο χρόνος της δαπανάται εξίσου στον πάγκο και στο μικροσκόπιο σε ένα εργαστήριο μοριακής κυτταρικής βιολογίας (εργαστήριο Firtel) και στον υπολογιστή της στο τμήμα MAE (ομάδα Lasheras), αναπτύσσοντας και χρησιμοποιώντας εργαλεία μηχανικής και αναλυτικές τεχνικές.
Οι τελευταίες μελέτες της, αν και επικεντρωμένες σε ένα συγκεκριμένο τύπο κυττάρων (αμοιβαδοειδή τύπου), έχουν συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση ορισμένων εμβιομηχανικών πτυχών του τρόπου με τον οποίο τα κύτταρα αυτά μετακινούνται.
Τέλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα μελλοντικά σχέδιά της, επεσήμανε ότι σκοπεύει να συνεχίσει τις μελέτες της, πιθανώς σε κάποιο άλλο διακεκριμένο εργαστήριο, προκειμένου να διευρύνει τις βιολογικές της γνώσεις και να εξοικειωθεί με περαιτέρω τεχνικές εμβιομηχανικής. Θεωρεί ότι η έρευνα του μέλλοντος έγκειται στην διεπιστημονική προσέγγιση για την επίλυση βιολογικών και ιατρικών προβλημάτων, όπως για παράδειγμα στην έρευνα του καρκίνου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αγγλία: Τρεις αγωνιστικές στον Μπόιντ
- Αποκάλυψη-βόμβα: Άγριο ξύλο Λάτσιου-Μενεγάκη στο σπίτι στα Μελίσσια
- Οκτώ «αθώες» συνήθειες που βλάπτουν σοβαρά τον ανθρώπινο οργανισμό - Πώς θα τις αποφύγετε
- Δελαστίκ: "Οι Αμερικανοί γνωρίζουν τα πάντα για το Μπόινγκ και παίζουν θέατρο"
- Αυτά είναι διάσημα ονόματα του ψηφοδελτίου του Ψινάκη που κατεβαίνει για δήμαρχος Μαραθώνα
- Tα... έργα του Θεοδωράκη, η απάτη του Κορασίδη και το θρίλερ του Boeing στη «Ζούγκλα»
- Καμπούλ: Επίθεση σε ξενοδοχείο
- Πράγματα που δεν ξέρετε για το… φιλί!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Νέα μελέτη για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων
- Άνοιξε η πύλη του TAXIS
- Στις 2 Απριλίου ο πρώτος ημιτελικός Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ
- Εγκαινιάστηκε το μαθητικό συνέδριο για τον Γιώργο Σεφέρη
- ΙΚΑ: Ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις του πτωχευτικού κώδικα
- Τραυματίστηκε και ο Περπέρογλου
- Hellenic Exchanges says profits sharply up in 2013
- Το σορτσάκι της Δούκισσας που «έβαλε φωτιά» στο twitter! (Photos)
- Σκοτώθηκε 45χρονος πέφτοντας σε χαράδρα στο Πήλιο
- «Πόλεμος» κυρώσεων Δύσης-Ρωσίας
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Νέα μελέτη για τη θεραπεία χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων
- Άνοιξε η πύλη του TAXIS
- Αποχώρηση Χρυσόγελου από τους Οικολόγους Πράσινους
- Στο 40% το «ναι» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας
- Εγκαινιάστηκε το μαθητικό συνέδριο για τον Γιώργο Σεφέρη
- Pharmacists will be given three month deadline to offer discounts on non-prescription drugs
- Σκοτώθηκε 45χρονος πέφτοντας σε χαράδρα στο Πήλιο
- Το σορτσάκι της Δούκισσας που «έβαλε φωτιά» στο twitter! (Photos)
- ΙΚΑ: Ρύθμιση οφειλών για επιχειρήσεις του πτωχευτικού κώδικα
- Επιπλέον 2.000 εβραικές κατοικίες στη Δυτική Όχθη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βραζιλία: Οι συμμορίες λατρεύουν τα κοινωνικά δίκτυα
- Ομιλία του Τσίπρα στα Γιάννενα
- Συλλαλητήριο στην Κοζάνη
- Ρεν: Το καλοκαίρι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος
- Κατέλαβε σημαντικό οχυρό ο στρατός της Συρίας
- Οι Δανειστές, του Στρίντμπεργκ στο Θέατρο Αλκμήνη
- Κ. Μπακογιάννης: Ενημέρωση για τα προβλήματα του νομού Ευβοίας
- Λίγα ψίχουλα πλεόνασμα θα δώσω - και μετά τις εκλογές θα σας τελειώσω!
- Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΩΝ ΕΝΟΨΕΙ ΛΑΜΠΟΡΑΛ ΚΑΙ ΠΕΡΠΕΡΟΓΛΟΥ ΟΝ... CAMERA *BINTEO*