Νέα μέτρα 1 δισ. ευρώ αν αποτύχουν οι αποκρατικοποιήσεις

Νέα μέτρα αν υπάρξει δημοσιονομικό “κενό” την περίοδο 2015-2016. Επιπλέον μέτρα εάν δεν πετύχουν οι αποκρατικοποιήσεις. Ασφυκτικός έλεγχος στην ελληνική οικονομία. Εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών. Απομάκρυνση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2015. Αυτά προβλέπει μεταξύ πολλών άλλων το προσχέδιο του μνημονίου με ημερομηνία 27 Νοεμβρίου που είδε το φως της δημοσιότητας.

Νέα μέτρα ως και 1 δισ. ευρώ θα επιβληθούν

το 2013 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για την είσπραξη 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις την ίδια χρονιά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται ενώ προβλέπεται ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα αυξάνεται αυτόματα αν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις είναι μειωμένα λόγω καθυστέρησης για την πώληση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων σε σύγκριση με τους στόχους του προγράμματος επί δύο συνεχόμενα τρίμηνα.

Η έκθεση χαρακτηρίζεται ημιτελής απομένει το αποτέλεσμα της επαναγοράς των ομολόγων.  Η επαναγορά αφορά και τα ομόλογα 4 δισ. ευρώ υπό ξένο δίκαιο που δεν μπήκαν στο PSI.  Από τα 62 δισ. ευρώ ομολόγων που κυκλοφορούν  τα 25 δισ. ευρώ ανήκουν σε ελληνικές τράπεζες και τα 8 στα ασφαλιστικά ταμεία. Το Eurogroup πρότεινε ως τιμή διαπραγμάτευσης το κλείσιμο της 23ης Νοεμβρίου, ήτοι περίπου 28 σεντ ανά ευρώ.

Εκτός από την επαναγορά θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση των εργαλείων που αποφάσισε το Eurogroup μένει ακόμη να εξειδικευτούν από την τρόικα.

Απελευθερώνεται η έκδοση εντόκων γραμματίων με την έγκριση της ΕΚΤ, παύει να ισχύει το σχέδιο περιορισμού. Ακόμη μπορεί να δίνεται δεκαετής περίοδος χάριτος στην πληρωμή τόκων από δάνεια του EFSF, όμως θα είναι έντοκο και δεν θα ζημιωθεί ο Μηχανισμός. Δηλαδή ουσιαστικά οι τόκοι που δεν θα καταβάλλονται κατά την περίοδο χάριτος θα κεφαλαιοποιούνται και θα εξοφλούνται στο τέλος.

Η Ευρωζώνη θα εξετάσει επιπλέον μέτρα βοήθειας εάν κριθεί αναγκαίο για την μείωση του χρέους όταν η Ελλάδα έχει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα
Ο έλεγχος πάνω από την ελληνική οικονομία, με έμφαση στις δαπάνες θα είναι ασφυκτικός: 31 Δεκεμβρίου κάθε χρόνου θα υπογράφονταο Μνημόνια του ΥΠΟΙΟ με όλα τα υπουργεία και τους φορείς, Δήμους. Στους ελλειμματικούς ΟΤΑ θα γίνονται αυτόματες περικοπές δαπανών, ποινές, μετατάξεις προσωπικού.

Μηνιαία θα είναι η εκτέλεση προϋπολογισμού των ΔΕΚΟ και θα επιβάλλονται κυρώσεις σε όσες υπερβαίνουν τους στόχους, ενώ θα υπάρχει συντονισμός από ΓΛΚ με όλες τις Διευθύνσεις υπουργείων και φορέων. Μηνιαία κατάθεση εκτέλεσης προϋπολογισμού από ΓΛΚ.

Στο μνημόνιο αναφέρεται ο στόχος μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015 μέσω συνδυασμού των μέτρων κινητικότητας, μείωσης των συμβασιούχων, αποχωρήσεων και απομάκρυνσης των επίορκων. Έως τα μέσα του 2013 θα πρέπει να τεθούν 25.000 υπάλληλοι στο μέτρο της «κινητικότητας», με μειωμένο μισθό για περίοδο έως ενός έτους, κάτι που όπως αναφέρεται θα βοηθήσει στη μετάβαση των εργαζομένω

Keywords
Τυχαία Θέματα