Νέες ειδικές στολές σώζουν κολυμβητές και σέρφερ από καρχαρίες

13:24 1/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Το ειδικό ντιζάιν της στολής στηρίζεται σε έντονα κοντράστ, άσπρου και μαύρου που θυμίζει ένα δηλητηριώδες ψάρι του ωκεανού ή μπλε και γκρι που είναι τα χρώματα του νερού, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό καμουφλάζ για τον κολυμβητή και μπερδεύοντας ταυτόχρονα τον καρχαρία.

Η εταιρία που ανέλαβε να κατασκευάσει τις στολές είναι η Radiator. Το κόστος τους κυμαίνεται μεταξύ 390 και 460 δολαρίων.

«Όσο καιρό δουλεύω στον τομέα κατασκευής στολών, το πιο συχνό σχόλιο που

δεχόμασταν ήταν: «Ποιο χρώμα αρέσει στους καρχαρίες; Δεν θέλω να μοιάζω με φώκια». Τώρα γνωρίζουμε την απάντηση στην ερώτηση και αυτό είναι συναρπαστικό» επισημαίνει ο Μπομπ Λούσεϊ από την εταιρία Radiator.

Επιστήμονες από το Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας συνεργάστηκαν με σχεδιαστές της Εταιρίας SAMS που δημιουργεί καινοτομίες που μειώνουν τις επιθέσεις των καρχαριών. Δημιούργησαν μια στολή που μειώνει την οπτική οξύτητα του καρχαρία και μπερδεύει τις αισθήσεις του.

Παρόλο που δεν εξαλείφει τον κίνδυνο, οι δοκιμές με πραγματικούς καρχαρίες είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα.

«Υπάρχουν δύο πτυχές που αφορούν την καινοτομία μας. Η μία έχει να κάνει με το ότι ο κολυμβητής δεν φαίνεται μέσα στο νερό, είναι αόρατος και η άλλη έχει να κάνει με το ότι ακόμη και να τον δει ο καρχαρίας να μη θέλει να τον φάει, να μη τον μβλέπει ως γεύμα» αναφέρει ο Χάμις Τζόλι από την εταιρία SAMS.

Η Αυστραλία είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο για τα πολλά ατυχήματα που έχουν συμβεί με καρχαρίες. Τους τελευταίους 12 μήνες, είχαμε πέντε θανατηφόρα περιστατικά.

Μια πρόσφατη μελέτη αυστραλιανών πανεπιστημίων έδειξε ότι οι καρχαρίες δεν βλέπουν τα χρώματα και το μόνο που διακρίνουν είναι αποχρώσεις του γκρι.

«Ο πιο σημαντικός παράγοντας των αισθήσεών τους, που χρησιμοποιούν τα τελευταία δευτερόλεπτα, πριν επιτεθούν, είναι η όρασή τους. Οι καινοτομίες και η τεχνολογία που αναπτύξαμε, δημιουργούν σύγχυση στην όρασή τους. Αυτό ήταν που προσπαθήσαμε να κάνουμε με τη συγκεκριμένη ανακάλυψη» τονίζει ο Κρεγκ Άντερσον από την εταιρία SAMS.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα