Νeknomination, το επικίνδυνα (μ)εθιστικό διαδικτυακό παιχνίδι

Οι νέοι που παίζουν το neknomination καλούνται αφού καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ να προχωρήσουν στην επίτευξη ενός παράτολμου εγχειρήματος, όπως για παράδειγμα να πηδήξουν από μία γέφυρα στα παγωμένα νερά ενός ποταμού. Για να αποδείξουν το πόσο «θαρραλέοι» είναι, βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ αρχικά, και στη συνέχεια σε κατάσταση βαθιάς μέθης, βιντεοσκοπούν και το επικίνδυνο εγχείρημά τους. Ακολούθως ανεβάζουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης το βίντεο και δίνουν το χρίσμα (nominate) σε κάποιον άλλον νέο για να τους μιμηθεί.

Οι επιστήμονες

παρακολουθούν την εξέλιξή του νέου αυτού «παιχνιδιού», καθώς εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα μέσω των social media και έχουν αναφερθεί θάνατοι νέων σε Ιρλανδία και Βρετανία.

«Με ιδιαίτερη προσοχή το Τμήμα Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου της Μονάδας Απεξάρτησης 18 Άνω του ΨΝΑ, παρακολουθεί το νέο τρόπο διασκέδασης των νέων, το λεγόμενο neknomination το οποίο μεταδίδεται και διαφημίζεται με μεγάλη ταχύτητα μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης. Στο τμήμα μας μέχρι σήμερα δεν έχει αναφερθεί περιστατικό ανάλογο του neknomination, αλλά έχουμε περιπτώσεις όπου ακραίες συμπεριφορές έχουν βιντεοσκοπηθεί και έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την αυτοπροβολή, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η ανάρτηση γίνεται εν αγνοία του ενδιαφερόμενου με σκοπό τον εκφοβισμό του», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Στέλλα Χρηστίδη, ψυχίατρος, επιστημονικά υπεύθυνη του Τμήματος Προβληματικής Χρήσης του Διαδικτύου 18 ΑΝΩ.

Αυτός ο «τρόπος διασκέδασης», ο οποίος σήμερα έχει πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις στην Ευρώπη και έχει προκαλέσει ακόμη και το θάνατο, αποτελεί μια μόνο πτυχή του τρόπου ζωής της σημερινής νεολαίας. Όπως, λέει η κ. Χρηστίδη, «η στάση που κρατούν οι νέοι, και όχι μόνο, απέναντι στο αλκοόλ σε συνδυασμό με το διαδίκτυο, που σήμερα αποτελεί τον πιο σημαντικό τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους, αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό για την εμφάνιση τέτοιων «τρελών» τρόπων διασκέδασης».

Η κ. Χρηστίδη καταλήγει: «Λέμε ναι στο διαδίκτυο όταν αυτό χρησιμοποιείται προκειμένου να γίνουμε πιο δημιουργικοί, να αποκτήσουμε γνώση και εμπειρία, να γνωρίσουμε τον κόσμο. Λέμε όχι στο διαδίκτυο όταν μας στερεί την ελευθερία της σκέψης και της επιλογής, όταν μας οδηγεί σε συμπεριφορές που μπορούν ακόμη και να στοιχίσουν τη ζωή μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα