Νέοι φόροι και απολύσεις στο νέο μνημόνιο

Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, νέους φόρους και ιδιωτικοποιήσεις προβλέπει το νέο επικαιροποιημένο μνημόνιο το οποίο θα μας απασχολήσει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Ειδικότερα, το τελικό σχέδιο προβλέπει διατήρηση του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω ΔΕΗ και το 2014,

μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να θεσπίσει τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στο μνημόνιο γίνεται αναφορά σε πιθανή κατάργηση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων το 2014, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη αύξησης των εσόδων μέσω φορολόγησης ακινήτων, με τις αντικειμενικές να εξισώνονται με τις τιμές της αγοράς το 2016.

Επίσης, από τις αρχές Αυγούστου, οι φορολογικές αρχές θα έχουν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων.

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα καθοριστούν τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, που μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το χρονικό όριο της κινητικότητας μειώνεται από τους 12 στους 8 μήνες και επιβεβαιώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων που θα μπουν φέτος σε κινητικότητα θα είναι 25.000, εκ των οποίων οι 12.500 μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Εξ αυτών, οι 4.000 θα πρέπει να απολυθούν μέσα στο 2013, ενώ οι υποχρεωτικές αποχωρήσεις από το Δημόσιο θα πρέπει να φτάσουν τις 15.000 μέχρι το τέλος του 2014.

Το νέο μνημόνιο προβλέπει και προσλήψεις. Ειδικότερα θα γίνεται μία πρόσληψη για κάθε υπάλληλο που αποχωρεί στο πλαίσιο πειθαρχικής δίωξης και για όσους αποχωρούν επειδή έληξε η οκτάμηνη περίοδος κινητικότητας.

Ιδιωτικοποιήσεις

Στο μνημόνιο αναφέρεται ακόμη ότι προαπαιτούμενες δράσεις για την εκταμίευση της δόσης είναι η επίσημη ανακοίνωση της αναδιάρθρωσης της ΕΛΒΟ, των ΕΑΣ και της ΛΑΡΚΟ, που θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2013 και η υιοθέτηση νομοθεσίας, που θα επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών δημοσίων φορέων προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, μέσω του προγράμματος εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΥΔΑΠ θα εκδοθεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις μειώνονται φέτος στα 1,6 δισ. ευρώ. Το 2014 προβλέπεται να εισπραχθούν 2,7 δισ. ευρώ το 2015 3 δισ. ευρώ και το 2016 2,1 δισ. ευρώ.

Οι καθυστερήσεις θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με επιτάχυνση των διαδικασιών αποκρατικοποίησης των λιμανιών, ενώ στόχος παραμένει η πώληση του ΟΠΑΠ και των Κρατικών Λαχείων, καθώς και πολλών ακινήτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα