Νέοι ήχοι σε ένα παλιό τζαμί της Αθήνας

Το τζαμί Τζισδαράκη στην Πλατεία Μοναστηρακίου, άνοιξε τον τελευταίο μήνα τις πόρτες του για να υποδεχτεί την έκθεση «Silent Space Stand Still», που διερευνά την χρήση του ήχου, σε ένα χώρο που έχει μείνει για πολλά χρόνια σιωπηλός και ήταν αρχικά φτιαγμένος γι’ αυτό το μέσο. Η έκθεση περιελάμβανε διαδοχικές παρουσιάσεις, περφόρμανς και διαλέξεις τεσσάρων καλλιτεχνών, του Έλληνα Αθανάσιου Αργιανά, του Ισραηλινού Ντάνι Γκαλ, του Λιβανέζου Ταρέκ Ατούι και του Τούρκου Τσεβντέντ Ερέκ.

«Μετά από επαφή που είχαμε με το υπουργείο Πολιτισμού,

καταλήξαμε στο υπέροχο αυτό τζαμί, το οποίο είναι στο κέντρο της πόλης και τις περισσότερες φορές, περνάει απαρατήρητο. Είναι ένας χώρος διαμορφωμένος αρχιτεκτονικά για την ακουστική, για τον τέλειο ήχο. Η έκθεσή μας έχει να κάνει με τον ήχο» τόνισε η επιμελήτρια της έκθεσης, Σοφία Τουρνικιώτη.

Ο Λιβανέζος Tarek Atoui είναι ένας ηλεκτρο-ακουστικός μουσικός, καλλιτέχνης και προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι έντονα σωματικές περφόρμανς που στήνει, στηρίζονται σε ένα κολάζ από χιλιάδες ήχους που έχει συλλέξει αλλά και στη σωματική του αντίδραση. Η περφόρμανς, που παρουσίασε, έχει τίτλο «Metastable Circuit». Βασίζεται σε ένα μουσικό όργανο που έχει κατασκευάσει και αναπαράγει διάφορους αποθηκευμένους ήχους.

«Πρόκειται για μια περφόρμανς ηλεκτροακουστικής και ηλεκτρονικής μουσικής, που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με το μέσο που έχω κατασκευάσει και παράγει ήχο. Είναι μια ιδέα που ξεκίνησα για την Ντοκουμέντα 13, πέρσι το καλοκαίρι στο Κάσελ της Γερμανίας και συνεχίζω να την αναπτύσσω. Εδώ στην Αθήνα, πρόκειται να ακούσετε μια νέα εκδοχή αυτού του μέσου με διαφορετικούς ηλεκτρονικούς ήχους, ηχογραφημένους θορύβους και μουσικά δεδομένα. Προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα ηχητικό σύμπαν από όλα αυτά μαζί» τόνισε ο λιβανέζος καλλιτέχνης.

«Το τζαμί Τζισδαράκη έχει υπάρξει τα περισσότερα χρόνια της ζωής του ως μουσείο και λιγότερα ως τζαμί. Από το 1918, στεγάζει το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης. Πιστέψαμε ότι είναι καλό, στην εποχή μας, που τα μουσεία συνδιαλέγονται και με την τέχνη και με τον κόσμο, να ανοίξουμε το χώρο να ακουστεί πάλι μουσική και ήχος στο περιβάλλον του, γιατί γι’ αυτό έχει σχεδιαστεί» ανέφερε η Ελένη Παπαθωμά, επιμελήτρια του Μουσείου Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα