Ο ακήρυχτος χημικός πόλεμος της Αθήνας

Το σκηνικό είναι γνωστό για όσους δίνουν το «παρών» σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια. Οι πρωταγωνιστές σπανίως παρεκκλίνουν από το σενάριο: Οι «γνωστοί-άγνωστοι» κάνουν την εμφάνισή τους και πετούν κομμάτια τσιμέντο και μάρμαρο και μολότοφ κατά των ανδρών των ΜΑΤ. Οι τελευταίοι απαντούν με χημικά. Εντός ολίγων λεπτών η χρήση δακρυγόνων γενικεύεται επί δικαίων και αδίκων, υποχρεώνοντας τους διαδηλωτές

σε υποχώρηση. Η πλατεία αδειάζει.

Η χρήση δακρυγόνων ως μέσο καταστολής αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στη στρατηγική της Ελληνικής Αστυνομίας τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι εκκλήσεις για την κατάργησή τους να πέφτουν στο κενό και οι σχετικές δεσμεύσεις να μένουν στα χαρτιά. Το Δεκέμβριο του 2009, μετά τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου στις εκλογές, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υποσχέθηκε κατάργηση των χημικών από την Πρωτοχρονιά του 2010 και την αντικατάστασή τους από μάνικες νερού υψηλής πίεσης και χρωματοσφαιρίδια για το «σταμπάρισμα» ταραξιών. Οι παραπάνω σκέψεις ουδέποτε έγιναν πράξεις.

Εξάλλου, δεν υλοποιήθηκε ούτε η άλλη εξαγγελία εκείνης της ημέρας, σύμφωνα με την οποία από τις 2 Ιανουαρίου 2010 όλοι οι αστυνομικοί που τελούν σε υπηρεσία στις διαδηλώσεις θα φέρουν διακριτικά στα ρούχα τους, όπως των αριθμό αλλά και το όνομά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις προχθές ο νυν υπουργός, Νίκος Δένδιας, παραδέχθηκε επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά και κουκουλοφόρων αστυνομικών στις διαδηλώσεις. Κατηγόρησε, μάλιστα, βουλευτές της αξιμωατικής αντιπολίτευσης για αντιποίηση αρχής, επειδή ζήτησαν να δουν τις ταυτότητές τους.

Οι «αύρες» με κανόνια νερού χρησιμοποιήθηκαν «πιλοτικά» στα επεισόδια της Κερατέας και εντάχθηκαν στη δύναμη της αστυνομίας και επισήμως επί Δένδια. Χρησιμοποιήθηκαν στο χθεσινό συλλαλητήριο, χωρίς ωστόσο αυτό να μετριάσει τη χρήση χημικών.  Και όμως, μόλις στις 5 Σεπτεμβρίου ο Νίκος Δένδιας είχε και αυτός με τη σειρά του υποσχεθεί αλλαγή του δόγματος αντιμετώπισης των διαδηλώσεων με απαγόρευση των χημικών. Είχε εκτιμήσει ότι τα δακρυγόνα είχαν εξαντλήσει τη χρησιμότητά τους, τόσο επειδή στρέφονται και εναντίον του συνόλου των διαδηλωτών, όσο και επειδή οι «ταραξίες» φορούν μάσκες και δεν επηρεάζονται από τα αέρια και είχε προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση τους.

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι τα χημικά είναι αβλαβή και αποτελούν την πιο ήπια μέθοδο καταστολής. Ωστόσο, διαφορετική γνώμη έχουν οι γιατροί. Ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα για την απαγόρευσή τους. «Ζητάμε από τη δικαιοσύνη, να διερευνήσει καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες, χρησιμοποιήθηκαν χημικά, που περιείχαν την ουσία CS, η οποία κατατάσσεται στα χημικά όπλα και έχει σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό», ανέφερε τότε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιάννης Πατούλης, διευκρινίζοντας: ««Η υπερβολική χρήση αυτών των χημικών ουσιών, πέρα από τις άμεσες βλάβες στην υγεία, έχει επιπτώσεις, στο σύν

Keywords
Τυχαία Θέματα