Ο ανεστραμμένος κόσμος του καρναβαλιού στο νησί των Φαιάκων

Οι κανόνες καταργούνται και όλα επιτρέπονται, η εξουσία έρχεται στα χέρια του βασιλιά Καρνάβαλου. Υπάρχει απόλυτη ισότητα μεταξύ των ανθρώπων και κάθε αξίωμα ανατρέπεται ή καταργείται. Οι ιδανικές συμπεριφορές μπαίνουν στην άκρη και κάθε είδους συμπεριφορά που εκτελεί το μπαχτινικό καρναβαλικό σώμα μπαίνει στο επίκεντρο του αποκριάτικου βιώματος. Ένα από τα ιδιαίτερα βιώματα του αποκριάτικου σώματος είναι η σάτιρα, η οποία βασίζεται στα κοινωνικά καθημερινά μνημονικά τοπία.

Η Ομάδα Σατυρικού Καρναβαλιού Κέρκυρας προβάλλοντας αυτό το ιδιαίτερο στοιχείο, στην φετινή της εμφάνιση

αναφέρθηκε στο ζήτημα της μετανάστευσης που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης. Χωρίς λοιπόν να περιμένει άλλο, ετοίμασε απογείωση για τον Άρη, φωνάζοντας «Καλύτερα στον Άρη παρά με τον Στουρνάρη». Έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε πως τα κοινωνικοπολιτικά στοιχεία μέσα στο κλίμα της αποκριάτικης περιόδου, με όχημα την παιγνιώδη σάτιρα λαμβάνουν μία άλλη απόχρωση.

Τα χαρακτηριστικά και οι κανόνες των κοινωνικών ρόλων μπορεί να καταργούνται αφού καταργείτε η λειτουργικότητά τους, ωστόσο ο τύπος και η φόρμα του κάθε κοινωνικού ρόλου δεν καταργείται αλλά ανασημασιοδοτείται. Μία τέτοια κοινωνική δομή αναπαριστά η Ομάδα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζοντας το λαϊκό θεατρικό δρώμενο του Κρασοδικείου. Το οποίο λάμβανε χώρα άλλοτε σε διάφορα χωριά της Κερκυραϊκής υπαίθρου. Εδώ λοιπόν μπορεί να μένει το γενικό περίγραμμα των κοινωνικών ρόλων, όπως του Προέδρου, του Εισαγγελέα και των άλλων συμμετεχόντων εντούτοις καταργούνται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Έτσι μέσα στα πλαίσια της αποκριάτικης ανατροπής την θέση του νόμιμου δικαστηρίου παίρνει το Κρασοδικείο.

Σε αυτή την περίπτωση με σεβασμό προς τα στοιχεία της λαϊκής παράδοσης αλλά εμπνεόμενοι και από την κωμική και σατιρική αποκριάτικη ατμόσφαιρα ένα μέρος της Ομάδας, συλλογικά και με κλίμα συντροφικότητας δημιουργεί και παρουσιάζεί κάθε χρόνιά μία δίκη. Όπως καταλαβαίνουμε έχουμε έντεχνα στοιχεία πλέον και μπορούμε να μιλάμε για μία σύνθετη μορφή λαϊκού θεάτρου σύμφωνα με τον Β.Πούχνερ, καθώς έχουμε μία αρκετά οργανωμένη μορφή με έτοιμο δραματικό κείμενο, το οποίο όπως προανέφερα όμως δημιουργείτε συλλογικά. Έτσι στο φετινό Κρασοδικείο οδηγήθηκε ένας εφοριακός από την σύζυγο του με την αιτιολογία ότι «δεν έπαιρνε μίζες». Η κωμικότητα της παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς σχολιάζει άλλο ένα σύγχρονο κοινωνικό ελαττωματικό φαινόμενο.

Τα συλλογικά στοιχεία που αφορούν όλοι την «κοινότητα» έρχονται να εσωτερικευθούν από μία μικρότερη ομάδα, η οποία ενδυόμενη τον αποκριάτικο μανδύα έρχεται να τα επιστρέψει πάλι στην «κοινότητα» σχολιασμένα με την δική της ερμηνεία.

Εδώ οφείλουμε να διαπιστώσουμε πως το καρναβαλικό πνεύμα μπορεί να είναι κωμικό αλλά είναι και σαρκαστικό. Έρχεται μέσα από την αποκριάτικη εμπειρία που ζούμε να μας προτείνει λύσεις και μας κρατήσει σε επαγρύπνηση σχολιάζοντας τα κακώς κείμενα.

Μουμούρης Δημήτρης – Θεατρολόγος

Keywords
Τυχαία Θέματα