Ο ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ… ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ

Πρώην Κνίτης … νυν μνημονιακός ή ακριβέστερα ένθερμος υποστηρικτής των διαρθρωτικών αλλαγών και των σαρωτικών αποκρατικοποιήσεων. Το matrix24.gr σας… αποκαλύπτει την πορεία του Γιάννη Στουρνάρα,  μέσα από τα όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Προτιμά να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο, πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια και ως γνήσιος τεχνοκράτης  γνωρίζει από πρώτο χέρι τις εξελίξεις συστήνοντας

τις κατάλληλες συνταγές: Και αν κάποιοι του καταλογίζουν ότι ορισμένες φορές στις εκτιμήσεις του δεν έπιασε στόχο ήταν  γιατί  υπολόγιζε χωρίς τον ..ξενοδόχο. Τις πολιτικές ηγεσίες που είτε με τις αποφάσεις τους  είτε την κωλυσιεργία τους ανέτρεπαν το σκηνικό…

«Ταχύτητα στις μεταρρυθμίσεις και χρήματα για ανάπτυξη και στήριξη των ασθενέστερων» ζητούσε τον Δεκέμβριο του 2008 ο  νυν υπουργός Οικονομικών και τότε γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας: Η ελληνική οικονομία έδειχνε τα πρώτα σημάδια κάμψης των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, αλλά ο νέος υπουργός δεν ήθελε ακόμη να πιστέψει πως υπήρχε πιθανότητα να «βουτήξει» στην ύφεση. Ήταν τότε που φάνταζε μακρινός εφιάλτης μια προσφυγή στο ΔΝΤ που με την συνταγή απότομης δημοσιονομικής προσαρμογής έφερε μαζί του και την ύφεση.

Τον Ιανουάριο του 2009 με το ελληνικό spread μόλις στις 200 μονάδες θεωρούσε ότι η χώρα έπρεπε να το «ψάξει» με τα ομόλογά της και σύστηνε εναλλακτικές: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα έχουν στραφεί στην Κίνα. Πρέπει να πουλήσουμε ομόλογα πρωτογενώς στις χώρες με πλεονάσματα. Χρειάζεται ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους να διαφοροποιήσει τις πηγές χρηματοδότησης».

Και προσέθετε με νόημα σε μια προσπάθεια να μην είναι διαρκώς η Ελλάδα και τα προβλήματά της στο κέντρο του κάδρου: «Και άλλες χώρες έχουν μεγάλο spread όπως η Ιταλία που συνιστά μεγαλύτερο πρόβλημα για την ευρωζώνη».

Το Σεπτέμβριο του 2009 -λίγες μέρες πριν τις εκλογές που είχε προκηρύξει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής- υπενθύμιζε ότι απαιτείται δημοσιονομική προσαρμογή και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, για να βρει η Ελλάδα τον δρόμο της.

Εποχή μνημονίου πια, τον Ιούλιο του 2011 δηλώνει πως «υπάρχουν τα στοιχεία για να βγούμε από το τούνελ, όμως και εμείς πρέπει να φέρουμε σε πέρας τις υποχρεώσεις μας».  Τον Σεπτέμβρη της ίδιας χρονιάς ούτε που θέλει να ..σκέπτεται την πιθανότητα μίας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας,  ενώ για την συντεταγμένη θεωρεί δύσκολο να βρεθούν πρόθυμοι ιδιώτες να «κουρέψουν» τα ομόλογά τους.  Όπως έλεγε χαρακτηριστικά! «Μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία θα οδηγήσει κατευθείαν σε έξοδο της χώρας από το ευρώ και σε κατακρήμνιση του βιοτικού επιπέδου, σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μέχρι και 50% του ΑΕΠ τον πρώτο χρόνο. Για την συντεταγμένη χρεοκοπία, δεν υπάρχουν οι δανειστές που θα συμφωνήσουν σε εθελοντικό κούρεμα της τάξης του 40% και 50% όσο βρισκόμαστε στην Ευρώπη και υπό την προστασία της. Κατά συνέπεια, ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και της αυστηρής τήρησης των συμφωνιών της 21ης Ιουλίου (σ.σ.: αποφάσεις Συνόδου Κορυφής για

Keywords
Τυχαία Θέματα