Ο Σόιμπλε υπερασπίζεται τη δημοσιονομική χαλαρότητα υπέρ Γαλλίας

18:22 4/5/2013 - Πηγή: Matrix24

Ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδα «Μπιλντ» υποστηρίζει πως «το σύμφωνο σταθερότητας (…) επιτρέπει μια κάποια ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων».

«Η Επιτροπή είπε επίσης, και είναι πολύ σημαντικό, ότι (αυτή η απόφαση) προσφέρει βέβαια πλεονεκτήματα για να στεφθούν με επιτυχία οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε. «Η Επιτροπή και η (γερμανική) κυβέρνηση είναι εντελώς σύμφωνες: δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση στις μεταρρυθμίσεις».

Το Παρίσι πέτυχε χθες Μεγάλη

Παρασκευή μια αναστολή δύο ετών, ως το 2015, για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά πως θα υπάρξει φέτος ύφεση στη Γαλλία και προβλέπει αύξηση των ελλειμμάτων η οποία θα συμβάλει σε μια ανησυχητική άνοδο της ανεργίας. Η Κομισιόν επιβεβαίωσε επίσης την πρόθεσή της να δώσει δύο χρόνια περισσότερα και στην Ισπανία.

Έντονη η δυσαρέσκεια σε πολλά στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού της Μέρκελ

Ωστόσο η απόφαση αυτή προκάλεσε δυσαρέσκεια σε πολλούς συντηρητικούς και φιλελεύθερους Γερμανούς, στελέχη των δύο κομμάτων που μετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ αλλά και ενδοκυβερνητικά.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, εξαπέλυσε επίθεση κατά του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αναφορικά με την χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Είναι κακό σημάδι. Δεν διαπιστώνω πως η Γαλλία επιχειρεί μεταρρυθμίσεις. Παρατείνοντας την προθεσμία είναι σαν να λες απλώς, συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Focus ο Μίχαελ Στίμπγκεν, υπεύθυνος ευρωπαϊκών θεμάτων της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών (της CDU και του αδελφού της βαυαρικού κόμματος CSU).

Χθες ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είχε φανεί πολύ πιο ουδέτερος χαρακτηρίζοντας αυτή την προθεσμία «φυσιολογική διαδικασία».

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε από την πλευρά του φυσιολογική την αντίδραση των συντηρητικών και των φιλελευθέρων, χαιρετίζοντας παράλληλα τον «πραγματισμό» της κυβέρνησης.

«Μπορούμε να καταλάβουμε την οργή τους, υπέστησαν μια ιδεολογική υποχώρηση. Αυτό που επικρίνεται έντονα είναι η ιδεολογία τους», δήλωσε ο Μοσκοβισί.

Ωστόσο «αυτό που μετράει, είναι πως η γερμανική κυβέρνηση έχει μια πραγματιστική προσέγγιση και εμείς έχουμε να κάνουμε με τη γερμανική κυβέρνηση», πρόσθεσε.

Ο γενικός γραμματέας της CSU (Χριστιανική Κοινωνική Ένωση) Αλεξάντερ Ντόμπριντ, μέσω του γερμανικού περιοδικού Focus, απευθύνει προειδοποίηση προς το Παρίσι εκτιμώντας πως δεν χρειάζεται «ειδικό μπόνους για την αποτυχημένη πολιτική» του προέδρου Φρανσουά Ολάντ.

Ο Χέρμαν-Ότο Ζολμς, ο ειδικός του κόμματος των φιλελευθέρων (FDP, ο μικρότερος κυβερνητικός εταίρος των συντηρητικών της Μέρκελ) στα οικονομικά, ζήτησε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. «Τα κράτη πρέπει να κάνουν τις μεταρρυθμίσεις τους το συντομότερο δυνατόν, να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους», τόνισε.

«Βλέπουμε τώρα που οδηγεί η κακή πολιτική της Γαλλίας. Μεγαλύτερη ανεργία, υψηλότεροι φόροι, ασθενείς επενδύσεις και όχι ανάπτυξη», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του FDP, ο Πάτρικ Ντέρινγκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα