Ο Σωκράτη παραδίδει το σημαντικότερο «μάθημα» της ζωής του
Ενδεικτικό της σημασίας του για την Αρχαία ελληνική φιλοσοφία είναι ότι όλοι οι Έλληνες φιλόσοφοι πριν από αυτόν ονομάστηκαν Προσωκρατικοί.
Ο Σωκράτης είχε έναν πολυάριθμο κύκλο πιστών φίλων, κυρίως νέων από αριστοκρατικές οικογένειες, απ” όλη την Ελλάδα. Ορισμένοι από αυτούς έγιναν γνωστοί ως ιδρυτές φιλοσοφικών σχολών διαφόρων κατευθύνσεων. Οι γνωστότεροι ήταν ο Πλάτωνας και ο Αντισθένης στην Αθήνα, ο Ευκλείδης στα Μέγαρα, ο Φαίδωνας στην Ηλεία και
Η ζωή του
Ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης από το δήμο της Αλωπεκής. Παντρεύτηκε σε μεγάλη ηλικία την Ξανθίππη. Οι πληροφορίες για τη ζωή του Σωκράτη είναι ποικίλες. Διάφοροι αξιόλογοι συγγραφείς ασχολήθηκαν μαζί του, ήδη από την αρχαιότητα και ο καθένας πρόσθεσε νέες πτυχές από τη ζωή του. Ο Πορφύριος μας πληροφορεί ότι ο Σωκράτης, όπως συνηθιζόταν στην αρχαία Αθήνα, ασχολήθηκε αρχικά με τη γλυπτική τέχνη, το επάγγελμα του πατέρα του, ο οποίος ήταν λιθοξόος, πριν το εγκαταλείψει «χάριν της παιδείας», όπως έγραψε αργότερα, ο Λουκιανός.
Στα 17 του χρόνια γνώρισε το φιλόσοφο Αρχέλαο, που του μετέδωσε το πάθος για τη φιλοσοφία και τον έπεισε να αφιερωθεί σ” αυτήν. Μία πιο βαθιά ψυχολογική πλευρά του φανερώνει ο Πλάτωνας, που στην «Απολογία» παρουσιάζει τον Σωκράτη να θεωρεί τη φιλοσοφική ενασχόληση ως θεία εντολή. Συχνά μάλιστα δήλωνε ότι άκουγε μέσα του μία φωνή που τον εμπόδιζε να πράττει ότι δεν ήταν σωστό, την οποία φωνή ονόμαζε «δαιμόνιο».
Στις φιλοσοφικές του αναζητήσεις τον παρακολουθούσαν πολλοί, ιδιαίτερα νέοι, που ένιωθαν ευχαρίστηση ακούγοντας τον να μιλάει και να συζητάει για θέματα κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά και θρησκευτικά. Έτσι σχηματίστηκε γύρω του ένας όμιλος, που δεν αποτελούσε όμως σχολή, γιατί ο Σωκράτης δεν δίδαξε συστηματικά, αλλά διαλεγόταν σε κάθε σημείο της πόλης, με ανθρώπους κάθε κοινωνικής τάξης και σε αντίθεση με τους σοφιστές δεν έπαιρνε χρήματα από τους μαθητές του.
Μακριά από την πολιτική
Απέφευγε την εμπλοκή στην πολιτική και προτιμούσε να πορεύεται τη δική του ανεξάρτητη πορεία. Έλαβε μέρος σε τρεις εκστρατείες στη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, στην πολιορκία της Ποτίδαιας, στο Δήλιο της Βοιωτίας το 424π.Χ. «Ήμουν μαζί του στην υποχώρηση», λέει ο Λάχης στον ομώνυμο πλατωνικό διάλογο, «και αν όλοι ήταν σαν τον Σωκράτη, η πόλη μας ποτέ δε θα πάθαινε εκείνη τη συμφορά».
Το 422 π. Χ. στη μάχη της Αμφίπολης έσωσε τη ζωή του Αλκιβιάδη και έδειξε απίστευτη αντοχή στις κακουχίες, όπως περιγράφει ο ίδιος ο Αλκιβιάδης στο πλατωνικό Συμπόσιο.
Το 406 π.Χ., στη δίκη των 10 Αθηναίων στρατηγών όταν συνέπεσε η «φυλή» στην οποία ανήκε να έχει την πρυτανεία, αρνήθηκε να υποκύψει στην απαίτηση να φέρει σε ψηφοφορία στην Εκκλησία του Δήμου μία παράνομη πρόταση – να δικαστούν ομαδικά -και όχι ο καθένας ξεχωριστά, όπως όριζε ο νόμος- οι στρατηγοί που είχαν κατηγορηθεί ότι δεν περισυνέλεξαν τους ναυαγούς κατά τη ναυμαχία στις Αργινούσες, κάτι απαράδεκτο νομικά στην αθηναϊκή δημοκρατία.
Το 404 π.Χ. με την ίδια τόλμη εναντιώθηκε στους Τριάκοντα τυράννους, όταν αρνήθηκε να συλλάβει έναν δημοκρατικό πολίτη, τον Λέοντα τον Σαλαμίνιο.
Η καταδίκη σε θάνατο
Το 399 π.Χ. διατυπώθηκε εναντίον του κατηγορία για ασέβεια προς τους θεούς και για διαφθορά των νέων. Ο φιλόσοφος καταδικάστηκε, σε θάνατο. Αφορμή για την κατηγορία θεωρήθηκε η διδασκαλία του, η οποία επιδρούσε στους νέους, και με τον φιλελευθερισμό που τον διέκρινε, θεωρήθηκε ανατρεπτικός. Ουσιαστικό κίνητρο, όμως, υπήρξε η αντιζηλία του με σημαντικούς άνδρες της εποχής. Ενώ ένας από τους βασικούς λόγους για την καταδίκη του, ήταν ότι ένας από τους μαθητές του, και μάλιστα από τους πιο σημαντικούς, είχε πάρει μέρος στην εξουσία των τυράννων.
Το κώνειο
Στη διάρκεια της δίκης ο Σωκράτης έδειξε θάρρος, ενώ η αναγγελία της ποινής δεν κατάφερε να τον βγάλει από την αταραξία του. Μετά την καταδίκη του παρέμεινε φυλακισμένος 30 μέρες, γιατί ο νόμος απαγόρευε εκτελέσεις καταδίκων πριν από την επιστροφή του ιερού πλοίου των Αθηναίων από τις γιορτές της Δήλου. Από τον διάλογο του Πλάτωνα Κρίτων μαθαίνουμε ότι ο Σωκράτης θα μπορούσε να σωθεί, αν ήθελε, αφού οι μαθητές του είχαν τη δυνατότητα να τον βοηθήσουν να αποδράσει. Ο Σωκράτης αρνήθηκε και, ως νομοταγής πολίτης και αληθινός φιλόσοφος, περίμενε τον θάνατο ειρηνικά και γαλήνια, και ήπιε το κώνειο, όπως πρόσταζε ο νόμος.
Η αποκατάσταση
Το Μάιο του 2012, πραγματοποιήθηκε εκ νέου η δίκη του Σωκράτη από Συμβούλους του Αρείου Πάγου και γνωστούς δικηγόρους και δικαστές, χρησιμοποιώντας τους νόμους της εποχής εκείνης. Το αποτέλεσμα της δίκης δικαίωσε το μεγάλο φιλόσοφο ο οποίος αθωώθηκε για τις κατηγορίες που του αποδόθηκαν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Η μαντινάδα της Τζένης Μπαλατσινού
- Από που πηγάζει και που πηγαίνει το «Ποτάμι»;
- Ποιος είναι ο αγράμματος;
- Ο Σωκράτη παραδίδει το σημαντικότερο «μάθημα» της ζωής του
- Ανακηρύσσω «Το ποτάμι» σε γνήσιο μεταπολιτικό, μετακομματικό και μεταελληνικό σχήμα!
- Ο ρατσιστής δήμαρχος και οι Αμερικανοί μπασκετμπολίστες
- Αποφυλακίστηκε ο «σκιτσογράφος» του Μωάμεθ
- Απαγόρευσαν στον Καβαλιέρε την έξοδο από την Ιταλία
- Άνοιξε ο δρόμος στη μέση
![Σωκράτη,sokrati](https://images32.inewsgr.com/1723/17239292/o-sokrati-paradidei-to-simantikotero-mathima-tis-zois-tou-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Ο Σωκράτη παραδίδει το σημαντικότερο «μάθημα» της ζωής του
- Από που πηγάζει και που πηγαίνει το «Ποτάμι»;
- Ανακηρύσσω «Το ποτάμι» σε γνήσιο μεταπολιτικό, μετακομματικό και μεταελληνικό σχήμα!
- Ο ρατσιστής δήμαρχος και οι Αμερικανοί μπασκετμπολίστες
- Απαγόρευσαν στον Καβαλιέρε την έξοδο από την Ιταλία
- Η μαντινάδα της Τζένης Μπαλατσινού
- Αποφυλακίστηκε ο «σκιτσογράφος» του Μωάμεθ
- Άνοιξε ο δρόμος στη μέση
- Ποιος είναι ο αγράμματος;
- Στη δημοσιότητα ο προσωρινός κατάλογος με τους επιτυχόντες της ΝΕΡΙΤ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Soul Jazz Alliance All Stars live στο Half Note
- Τι συνέβη χθες Τρίτη στην Πάτρα και την Αχαΐα
- Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα - παζάρια για το χρονοδιάγραμμα
- Συγκέντρωση αγελαδοτρόφων έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης
- Πήραν πίσω την διάταξη που "ξέπλενε" τους δημάρχους από παλιές αμαρτίες
- Δεν αφήνουν τον Μπερλουσκόνι να φύγει από την Ιταλία!
- OMG! Μαλλιά με σχέδια που φωσφορίζουν στο σκοτάδι!
- Συμφωνία με την τρόικα βλέπει ο Στουρνάρας
- Την χτύπησε το κύμα και την σκότωσε!