Ο θάνατος του ποιητή Κωστή Παλαμά
Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 13 Ιανουαρίου 1859 από γονείς που κατάγονταν από το Μεσολόγγι. Η οικογένεια του πατέρα του ήταν οικογένεια λογίων, με αξιόλογη πνευματική δραστηριότητα και ενασχόληση με τη θρησκεία.
Όταν ο ποιητής ήταν 6 χρονών έχασε και τους δύο γονείς του σε διάστημα σαράντα ημερών (Δεκέμβριος 1864-Φεβρουάριος 1865). Στενοί συγγενείς ανέλαβαν τότε τα τρία παιδιά της οικογένειας, το μικρότερο αδερφό του η αδερφή της μητέρας του και εκείνον και το μεγαλύτερο αδερφό του ο θείος τους Δημήτριος Παλαμάς, που κατοικούσε
Mετά την αποφοίτησή του από το γυμνάσιο εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1875, όπου γράφτηκε στην Νομική Σχολή. Σύντομα εγκατέλειψε τις σπουδές του αποφασισμένος να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία. Το πρώτο του ποίημα το είχε γράψει σε ηλικία 9 ετών, μιμούμενος τα πρότυπα της εποχής του και είχε τον τίτλο «Ποίημα για γέλια».
Από το 1898 εκείνος και οι δύο φίλοι και συμφοιτητές του Νίκος Καμπάς (με τον οποίο συγκατοικούσε) και Γεώργιος Δροσίνης άρχισαν να συνεργάζονται με τις πολιτικές-σατιρικές εφημερίδες «Ραμπαγάς» και «Μη χάνεσαι». Οι τρεις φίλοι είχαν συνειδητοποιήσει την παρακμή του αθηναϊκού ρομαντισμού και με το έργο τους παρουσίαζαν μια νέα ποιητική πρόταση, η οποία ενόχλησε τους παλαιότερους ποιητές, που τους αποκαλούσαν περιφρονητικά «παιδαρέλια».
Ο ύμνος των Ολυμπιακών Αγώνων
Το 1886 δημοσιεύτηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Τραγούδια της Πατρίδος μου» στη δημοτική γλώσσα, που δίνει το στίγμα της Νέας Αθηναϊκής Σχολής.
Το 1887 παντρεύτηκε τη συμπατριώτισσά του Μαρία Βάλβη, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, μεταξύ των οποίων και ο Λέανδρος Παλαμάς. Το 1889 δημοσιεύτηκε ο «Ύμνος εις την Αθηνάν», αφιερωμένος στη γυναίκα του, για τον οποίο βραβεύτηκε στον Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό την ίδια χρονιά.
Ένδειξη της καθιέρωσής του ως ποιητή ήταν η ανάθεση της σύνθεσης του «Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων», το 1896. Το 1898, μετά το θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία τεσσάρων ετών, δημοσίευσε την ποιητική σύνθεση «Ο Τάφος».
Το 1897 διορίστηκε γραμματέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ” όπου αποχώρησε το 1928. Από την ίδια χρονιά (1897) άρχισε να δημοσιεύει τις σημαντικότερες ποιητικές του συλλογές και συνθέσεις, όπως οι «Ίαμβοι και Ανάπαιστοι» (1897), «Ασάλευτη Ζωή» (1904), «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου» (1907), «Η Φλογέρα του Βασιλιά» (1910).
Το 1918 του απονεμήθηκε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ από το 1926 αποτέλεσε βασικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας έγινε πρόεδρος το 1930.
Η κατοχή και η ιστορική κηδεία
Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 ο Κωστής Παλαμάς μαζί με άλλους Έλληνες λογίους προσυπέγραψε την έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους διανοούμενους ολόκληρου του κόσμου, με την οποία από την μια καυτηριάζονταν η ιταλική επίθεση και από την άλλη καλούσαν την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα.
Πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 έπειτα από σοβαρή ασθένεια, 40 ημέρες μετά το θάνατο της συζύγου του τον οποίο δεν είχε πληροφορηθεί επειδή και η δική του υγεία ήταν σε κρίσιμη κατάσταση. Η κηδεία του έμεινε ιστορική, καθώς μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές,χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσε στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.
Η επιρροή του
Το ποιητικό του έργο είναι μεγάλο σε έκταση και σε σημασία και είχε τεράστια απήχηση στην εποχή του. Διαμετρικά αντίθετες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες, όπως ο Κωνσταντίνος Τσάτσος και ο Νίκος Ζαχαριάδης αισθάνθηκαν την ανάγκη να τοποθετηθούν για το Δωδεκάλογο του Γύφτου. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει πει ότι ο Παλαμάς είχε μεγαλύτερη επιρροή από δέκα πρωθυπουργούς.
Ο Κωστής Παλαμάς ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 14 φορές (1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938 και 1940). Ανάμεσα σε αυτούς που πρότειναν τον Παλαμά για το βραβείο υπήρξε και ο νικητής του 1916 Καρλ Γκούσταφ Βέρνερ φον Χάιντενσταμ, ο οποίος πρότεινε τον Παλαμά τρεις φορές (1928, 1930 και 1935).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΑ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ... ΣΙΤΙ!
- Και με το νόμο ανοιχτά τις Κυριακές φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία και μανάβικα
- Παράλυτη η Κομισάροβα
- Επιστήμονες βρήκαν το «τεστ του θανάτου»
- Αυξήσεις στις επικουρικές για 2 εκατ. συνταξιούχους
- Σήμερα καταβάλλονται οι συντάξεις - Την Τρίτοι οι δικαιούχοι του ΟΓΑ
- Εδώ Λονδίνο: Με τις Eλληνίδες κούκλες
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Matrix24
- Παράλυτη η Κομισάροβα
- Πήρε αυτό που ήθελε η Τσέλσι
- Με το «μπαχτσίσι» …δουλειά γίνεται
- Το «success story» της Θεσσαλονίκης
- Η ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Η ΛΕΥΚΑ ΤΟΥ ΕΡΥΣΙΧΘΟΝΑ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ Η ΔΑΦΝΗ
- Ρεάλ από άλλο πλανήτη
- Ο θάνατος του ποιητή Κωστή Παλαμά
- Οι αποδείξεις περιέχουν επικίνδυνη ουσία
- Κέρι: Σοβαρό λάθος μία επέμβαση στην Ουκρανία
- Αριστερός ευρωπαϊσμός, διαχρονικός κι επίκαιρος
![Κωστή Παλαμά,kosti palama](https://images32.inewsgr.com/1717/17178710/o-thanatos-tou-poiiti-kosti-palama-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Matrix24
- Ο θάνατος του ποιητή Κωστή Παλαμά
- Με το «μπαχτσίσι» …δουλειά γίνεται
- Η ΕΛΙΑ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, Η ΛΕΥΚΑ ΤΟΥ ΕΡΥΣΙΧΘΟΝΑ, ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΚΑΙ Η ΔΑΦΝΗ
- Αριστερός ευρωπαϊσμός, διαχρονικός κι επίκαιρος
- Το «success story» της Θεσσαλονίκης
- Οι αποδείξεις περιέχουν επικίνδυνη ουσία
- Κέρι: Σοβαρό λάθος μία επέμβαση στην Ουκρανία
- Παράλυτη η Κομισάροβα
- Ρεάλ από άλλο πλανήτη
- Πήρε αυτό που ήθελε η Τσέλσι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ηλεία: Πανάκριβο και περιζήτητο το... γάλα γαϊδούρας!
- Ιπτάμενο ρομποτάκι πετά σαν λιβελούλη
- Ν. Αφρική: Πέντε ανθρακωρύχοι βρέθηκαν νεκροί σε εγκαταλελειμμένο φρεάτιο
- «Γλυκό πουλί της νιότης» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
- Μην τάξεις τ' άγιου κερί και του φτωχού αύξηση!
- Κόκκινο
- Η "Ελαστική σχέση" των πολιτικών με τα χρήματα και η ανικανότητα
- Σούπερ Λίγκα: Αποχωρεί ο Βελλής από τον Απόλλωνα
- Ρεφλεξολογία, μπορεί να βοηθήσει το νόσημα;