Ο Τόμσεν «δίνει» τις Βρυξέλλες για την ύφεση

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα «φωτογραφίζει» τις Βρυξέλλες για το παράδοξο συνέχισης του προγράμματος περικοπών, παρά την αναγνώριση εκ μέρους του ΔΝΤ ότι φέρνει βαθύτερη ύφεση από ότι είχε αρχικώς υπολογιστεί. Σε έγγραφο του Ταμείου, αναφέρει ότι το ΔΝΤ

ήταν εξ αρχής υπέρ μίας μακρύτερης περιόδου προσαρμογής, έπρεπε όμως να αναγνωρίσει ότι αυτό απαιτούσε χρηματοδότηση και η Ελλάδα έχει ήδη εισπράξει δεσμεύσεις για άνευ προηγουμένου οικονομική στήριξη.

Αναφέρει ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο γι πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ με δύο χρόνια καθυστέρηση, το 2016, και εκτιμά ότι ιστορικά κράτη όπως το Βέλγιο και η Ιταλία έχουν καταφέρει να πετύχουν ανάλογα πλεονάσματα επί σειρά ετών.

Υπερασπίζεται πάντως το ΔΝΤ, όσον αφορά στη «γκάφα» με τον πολλαπλασιαστή που οδήγησε σε υποεκτίμηση των επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία από τη λιτότητα. Υποστηρίζει ότι όταν υπολογίστηκε, το 2010, οι οικονομικές συνθήκες ήταν διαφορετικές και απέδωσε την αστοχία στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η κλιμακούμενη πολιτική κρίση.

Ο Πολ Τόμσεν αιτιολογεί και τις περικοπές στις συντάξεις, λέγοντας ότι ήταν απαραίτητες γιατί αποτέλεσαν τον κύριο λόγο για το έλλειμμα και συμπληρώνει ότι οι άλλες δυνατότητες για τη δημοσιονομική προσαρμογή, όπως η περικοπή δαπανών και η αύξηση των φόρων στους μισθωτούς έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Δηλώνει ότι η Ελλάδα έχει πετύχει να μειώσει στο μισό το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και χαρακτηρίζει ατυχές ότι αυτό επετεύχθη μέσω της μείωσης μισθών και όχι της αύξησης της παραγωγικότητας, γεγονός που αποδίδει στο μεταρρυθμιστικό έλλειμμα.

Όσον αφορά στην έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, αναφέρει ως αποκλειστικά υπεύθυνη γι’ αυτό την ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας πιστή εφαρμογή του προγράμματος. «Η κατάσταση δεν είναι εύκολη», αναφέρει, σημειώνοντας ότι η κοινωνικο-πολιτικές συνθήκες παραμένουν εύθραυστες.

Αν η Ελλάδα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα, θα επιβιώσει και θα ευημερήσει στην Ευρωζώνη», τονίζει. «Δεν είμαστε όμως ακόμη εκεί», διευκρινίζει.

Θέτει θέμα ανταγωνισμού στην αγορά, σημειώνοντας ότι οι τιμές δεν πέφτουν, λόγω προστατευτισμού και αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα εκείνο του βρεφικού γάλακτος.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το φοροεισπρακτικό μηχανισμό της, αν θέλει την επιτυχία του προγράμματος, σημειώνοντας ότι παρά την τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό, το σχετικό πρόγραμμα έχει «κολλήσει». Υπάρχουν γραφειοκρατικές αντιστάσεις, εκτιμά, και η αδιαφάνεια θρέφει τη διαφθορά.

Όσον αφορά στη ρευστότητα, υποστηρίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς η πραγματική οικονομία να έχει βραχυπρόθεσμα πρόσβαση σε ρευστό, καθώς εκτιμά ότι πολλές επιχειρήσεις είναι σε θέση να αυτό-αναχρηματοδοτηθούν.

Τέλος, σημειώνει ότι θα χρειαστούν και νέες ενέργειες για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, όπως εξάλλου έχουν ήδη δεσμευτεί οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα