Ο Βενιζέλος, το ασυμβίβαστο και η κεντροαριστερά

Μετά τη σταυροδοσία για το ευρωψηφοδέλτιο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος μοιάζει να επιδιώκει και την άρση των περιορισμών που υπάρχουν προκειμένου οι εν ενεργεία βουλευτές να θέτουν υποψηφιότητα για την ευρωβουλή.

Με τον τρόπο αυτό είναι εμφανές ότι επιδιώκει να έχει «χαρτιά» στα χέρια του τόσο έναντι στελεχών που σήμερα είναι στη Βουλή και θα αναζητούσαν διέξοδο όσο και έναντι των «58» καθώς μπορεί κατεβάζοντας ένα «βαρύ» πολιτικό

όνομα στο ευρωψηφοδέλτιο να ακυρώσει στην πράξη την όποια δυναμική του σχήματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης όταν ρωτήθηκε, μετά τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά το Σάββατο, σημείωσε: «δε νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει κανενός είδους πρόσθετο ασυμβίβαστο… αρκούν τα ασυμβίβαστα τα οποία θα είναι συνταγματικά».

Ωστόσο, το ασυμβίβαστο βουλευτή – υποψήφιου ευρωβουλευτή δεν προβλέπεται συνταγματικά αλλά βάσει δύο διαδοχικών νόμων του 1180/81 και του 2196/94, οι οποίοι και ρητώς ορίζουν ότι δεν μπορούν να είναι υποψήφιοι εν ενεργεία βουλευτές κομμάτων. Με άλλα λόγια όσοι επιθυμούν το Μάιο να εκτεθούν στη βάσανο της σταυροδοσίας θα πρέπει να παραιτηθούν από την έδρα της βουλής, πριν από τις εκλογές. Αυτό ακριβώς έγινε και το 2007, όταν οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Συλβάνα Ράπτη, παραιτήθηκαν από τη Βουλή στις 21 Μαΐου του 2009, προκειμένου να είναι υποψήφιοι στις ευρωεκλογές που έγιναν στις 7 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Ωστόσο, ο κ. Βενιζέλος μοιάζει να πιέζει για άρση του ασυμβιβάστου, κάτι που συμμερίζονται και αρκετοί γαλάζιοι. Το βασικό επιχείρημα είναι ότι με τον τρόπο αυτό μπορούν να επιστρατευτούν «βαριά στελέχη» με στόχο να πολιτικοποιηθούν απόλυτα οι επικείμενες ευρωεκλογές και να… στριμωχθεί στα σχοινιά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται αρκετά κυβερνητικά στελέχη, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι έντονες επιφυλάξεις. Αυτές προέρχονται όχι μόνον από στελέχη του στενού «σαμαρικού» πυρήνα αλλά και από κορυφαία στελέχη της Βουλής που κρίνουν ότι μία τέτοια ρύθμιση θα έστελνε το μήνυμα του «βολέματος» το οποίο δεν είναι πρόθυμοι να ρισκάρουν οι νυν βουλευτές για να αναδειχθούν στην Ευρωβουλή και, εν τέλει, θα λειτουργούσε εναντίον των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν. Τους χειρισμούς περιπλέκει και η κατ’ αρχήν απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην ρίξει κοινοβουλευτικά στελέχη του στη μάχη των Βρυξελλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα