Ο ΥΠΕΡΔΙΟΓΚΩΜΕΝΟΣ ΧΡΗΜΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΖΗΜΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ»

«Όσο περισσότερο μεγαλώνει ο χρηματοπιστωτικός τομέας, τόσο περισσότερο επιβραδύνεται η ανάπτυξη της οικονομίας», συμπεραίνουν σε έρευνά τους οι ειδικοί της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BRI).

Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι στις προηγμένες οικονομίες όσο μεγαλώνει ο χρηματοπιστωτικός τομέας αρκετά και πέραν του μεγέθους, ο ίδιος καθίσταται επιζήμιος για την πραγματική οικονομία.

Συγκεκριμένα, στην ανάλυση, που κάνουν οι οικονομολόγοι Στέφεν Σεκέτι και Ενίς Χαρουμπί υποστηρίζουν την άποψη ότι οι χρηματοπιστωτικές

υπηρεσίες είναι καλές για την ανάπτυξη. Διαπιστώνουν, όμως, ότι «όταν ο όγκος των πιστώσεων ξεπερνάει το ΑΕΠ, αυτός γίνεται ένα βάρος για την αύξηση της παραγωγικότητας», για να προσθέσουν ότι «όταν ο χρηματοπιστωτικός τομέας μονοπωλεί περισσότερο από το 3,5% του συνολικού εργατικού δυναμικού μιας χώρας, οποιαδήποτε επιπλέον αύξηση επηρεάζει αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη».

«Το δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε είναι ότι οι σημαντικοί χρηματοπιστωτικοί τομείς που βρίσκονται σε μεγάλη ανάπτυξη μπορεί να είναι πολύ επιζήμιοι για την υπόλοιπη οικονομία», καταλήγουν οι συντάκτες της έρευνας αυτής, η οποία έγινε σε 21 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βρετανία, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Νότια Κορέα, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία και ΗΠΑ).

Keywords
Τυχαία Θέματα