Ο ΖΑΝΙΑΣ ΘΑ ΠΑΙΞΕΙ …ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Καθυστερήσεις ζητήθηκε να παίξει ο υπηρεσιακός υπουργός Γ. Ζανιάς στις συνεδριάσεις του Eurogroup σήμερα και του EcoFin αύριο, μέχρι να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση. Εκταμιεύεται το 1 δισεκατομμύριο ευρώ, το σημαντικότερο τμήμα του οποίου πηγαίνει στο ESM.


Η απόφαση του Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και των Ευ. Βενιζέλου

και Φ.Κουβέλη να μην πετάξει για τις Βρυξέλλες – έστω και χωρίς να έχει ορκιστεί – και ο νέος υπουργός Οικονομικών κ. Βασίλης Ράπανος δεν οφείλεται σε κάποια εμπλοκή της τελευταίας στιγμής, όπως ήθελαν κάποια σενάρια. Αποδίδεται στη διάθεση της ελληνικής πλευράς να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί, μη μπαίνοντας σε ουσιαστική συζήτηση, ενόψει της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος, Κουβέλης, Ζανιάς και Ράπανος είχαν χθες μακρά σύσκεψη στη Βουλή ενόψει των δύο συνεδριάσεων. Κατά πληροφορίες, ο κ. Ζανιάς θα υπογραμμίσει τη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για τήρηση των συμφωνηθέντων ενώ θα περιγράψει σε αδρές γραμμές την υπάρχουσα οικονομική κατάσταση και τους κυβερνητικούς στόχους, χωρίς ωστόσο να μπει σε συζήτηση ουσίας. Αυτή θα ξεκινήσει από εβδομάδα, και αφού βέβαια επιστρέψει η Τρόικα στην Αθήνα.

Πιθανότατα, λοιπόν, εκτός αν υπάρξει ορκωμοσία το σαββατοκύριακο, ο κ. Ζανιάς θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας. Και τούτο διότι, ο παραμένων στην Αθήνα Βασίλης Ράπανος δεν αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, μαζί με το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο. Και τούτο διότι, ενδεχόμενη ορκωμοσία Ράπανου θα… καθαιρούσε από τη θέση τον Γιώργο Ζανιά και, ταυτόχρονα, θα τον απέκλειε από τη συμμετοχή του στις δύο συνεδριάσεις των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης και της Ε.Ε.

Keywords
Τυχαία Θέματα